Gazdaság

2008.02.26. 19:16

Rettegnek a gazdák

Van, aki jobban, van aki kevésbé bizakodó a mezőgazdaság idei évét illetően. A csapadékban szegény tél utáni korai tavaszban mindenesetre kedvező képet mutat a határ Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Polyák Adrienn

Nem örül a korán jött tavasznak a kunhegyesi Gombás Géza, akinek vállalkozása 86 hektáron gazdálkodik. — A csapadékhiányos tél rányomja a bélyegét a búzatábláinkra. A növény nem úgy fejlődik, ahogyan kellene, a bokrosodás még alig-alig indult meg. Az igazi veszélyt az jelenti, hogy nagyon meleg nyarat jósol az előrejelzés, pedig nagyon kellene a csapadék. Ráadásul a műtrágya ára a tavalyihoz képest 30 százalékkal emelkedett, s nőttek a vegyszerek árai is, amiért félő, hogy a magasabb felvásárlási árak sem kárpótolnak majd — vélekedik.

Duzzadnak a rügyek a körűi cseresznyésben

Az ország cseresznyéskertjében, Nagykörűben is sürgölődnek a termelők. Nádas Emiléknél 50 cseresznyefa hálálja meg a gazda gondoskodását. — Korán jött a tavasz, csak remélni lehet, hogy a februári jó idő nem bosszulja meg magát áprilisban. A rügyek már duzzadnak, nyilván ha ilyen marad az idő, minden kicsit előrébb jöb. Már hozzáláttam a szárazgallyak eltávolításának, a fagyok elmúltával pedig kezdjük a permetezést.

Optimistábban tekint a jövőbe Gombár Mihály, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezetője. — Az őszi szántást mindenütt időben és jó minőségben elvégezték a gazdák. Most nagyon korán megkezdték a tavaszi talajelőkészítő munkákat. A gazdálkodók már felkészültek a mák, a lucerna és a tavaszi árpa vetésére. Sokhelyütt már a fejtrágyázást is megkezdték.

A megyében őszi búzát 132 ezer, árpát 18 ezer, repcét 23 ezer hektáron vetettek, az őszi vetés jól telelt, a táblák 80-90 százaléka közepes, illetve jó minőségű, kipusztulást nem nagyon tapasztaltak a szakemberek. A tervek szerint 180 ezer hektár vár a tavaszi vetésre. Gombár Mihály szerint összességében most kedvező képet mutat a határ, és elképzelhető, hogy az idei jó éve lesz a mezőgazdaságnak, annak ellenére, hogy az elmúlt két hónapban szinte semmi csapadék nem hullott. A magas műtrágyaárakat a hivatalvezető is megemlítette, de mint mondta, bízik abban, hogy a gazdák többsége a szükséges mennyiséget még tavaly beszerezte, amikor kedvezőbbek voltak az árak. Jól áll a tavaszi munkákkal a 2500 hektáron gazdálkodó cibakházi CISZÖV 49 Kft. — Már elvégeztük a tavaszi fejtrágyázást, gondot igazából csak a csapadék hiánya okoz. Mindjárt vége van februárnak, s az elmúlt két hónapban összesen csak 5 milliméternyi csapadék hullott, az is nagyon szétszórtan, a növények számára hasznosíthatatlanul — mondja Túróczi János ügyvezető igazgató. — Most készülünk a borsó vetésére, a munkát március 15-én kezdjük. Cibakházán is optimistán tekintenek az idei év elé. — A piac jót ígér. Tovább nőtt a napraforgó ára, és a tavalyihoz hasonló magas árakat sejtünk a búza és az árpa esetében is, úgyhogy bizakodóak vagyunk.

A szolnoki Lovas Ferencet a Holt-Tisza partján lévő kiskertjében éppen munka közben találtuk. — Nagyon aktuális a lemosó permetezések első ütemét elvégezni, én két alkalommal szoktam meszes-rezes szerrel permetezni, most is éppen ezt csinálom, mert nagyon szép az idő. Egyébként a talajmunkáknak is itt az ideje, az őszi ásást most szépen be lehet forgatni. Azután most már egyes növényeket, így a fokhagymát, sárgarépát, zöldséget lehet vetni, a borsóval egyelőre még várni kell, amíg egy kicsit melegebb lesz a talaj hőmérséklete. A sárgabarack és az őszibarack kivételével a gyümölcsfák, a szőlő metszésén én már túl vagyok, de ezzel még senki nem késett el.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!