Gazdaság

2008.05.01. 10:51

Hétvégén is dolgoznak a falugazdászok

Megyénkben az elmúlt években hektáronként mintegy harminchatezer forintnyi területalapú támogatást könyvelhettek el a gazdák és a gazdálkodó szervezetek. Az európai uniós és a nemzeti alapokból idén is hasonló összegre számíthatnak a jogosultak.

Bakos Csaba

Ahhoz azonban, hogy minden az előírt menetrend alapján történjen, május 15-éig be kell nyújtaniuk az igényléseket a gazdálkodóknak – tudtuk meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatójától.
Gombár Mihály lapunknak elmondta, az elmúlt esztendőkben tizenegyezer gazdálkodó vagy szervezet kapott támogatást megyénkben. Eddig a termőterület mintegy húsz százalékára érkezett igénybejelentés, ami azt mutatja, hogy a nagyobb cégek sem kapkodják el az igénylés beadását. A kilencezer kistermelő közül eddig hatezer-ötszáz jelezte kérését.

Az idő pedig sürget, hiszen ha valaki kicsúszik a május 15-i határnapból, csak különböző szankciókkal, azaz levonásokkal terhelten kaphatja meg a területalapú támogatást. Persze azt is tudják a hivatalban, hogy a sok esős áprilisi nap hátráltatta például a gyomirtást, s emiatt némileg késnek a gazdák az aktuális teendőkkel, ezért a falugazdászok és a kamarai tanácsadók ezen a hétvégén szombaton és vasárnap is várják a gazdákat és a gazdálkodó szervezeteket, lehetőséget teremtve a területalapú támogatás igénylésének mihamarabbi benyújtására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!