Gazdaság

2008.07.03. 08:03

Kánaán, vagy csőd a forint erősödése?

Mindannyian egyszerre vagyunk vesztesei és győztesei is a magyar fizetőeszköz szárnyalásának — állítják a hozzáértők. Elsősorban személyes pénzügyi döntéseinken múlik tehát, hogy a forint erősödésének hasznából és kárából milyen arányban részesülünk.

Bugány János

Attila, egy szolnoki cég munkatársa. Bár egyetlen fillérét sem tette szándékosan kockára az árfolyamváltozások hallatán, a zsebén mégis megérezte a pénzpiac hullámzását. Igaz, a harmincas évei elején járó középvezető összességében valószínűleg nem lóg ki a hétköznapi emberek sorából, hiszen amit az elmúlt hónapokban megnyert a réven, azt elveszítette a vámon.

A szállásadók ilyenkor sokat veszíthetnek

A többi ágazat exportőreihez hasonlóan az idegenforgalomból élő vállalkozások közül sem jár jól az erős forinttal az, aki külföldre értékesíti szolgáltatását és valutát vár érte. Így van ezzel a Tisza Szálló is, bár a hotelt üzemeltető társaság ügyvezető igazgatója szerint őket és a megye többi szállásadóját ez valószínűleg nem sodorja majd a tönk szélére. Persze az tény, hogy a hónapokkal ezelőtt 255 forintos euró-árfolyam mellett kiajánlott szobáknak így akár tíz százaléknyi bevételétől is eleshetnek. Ám mivel mindez csupán a lekötött éjszakák alig több mint 7 százalékát érinti, a tétel még kezelhető — fogalmazott a vezető, aki azonban elárulta, nem irígyli fővárosi kollégáit, akiknek ez a helyzet alkalmasint tízmilliós károkat okozhat.

— Két éve költöztünk kertes házba, így hosszú időre eladósodtunk. Nagyjából hatmillió forint hitelt vettünk fel svájci frank alapon, huszonöt évre. Az akkori árfolyamot figyelembe véve a bank havi 31 ezer 602 forintban határozta meg a fizetendő részletünket. Erre ma már alig emlékszem, hiszen azóta mindig eltért a havi törlesztés összege.

Jellemzően fölfelé persze, bár kisebb csökkenések azért akadtak. Az utóbbi fél évben viszont a forint hullámvasútszerű árfolyamingadozása egészen látványos különbségeket produkált. Igaz, januárban nagyjából ugyanúgy 36 ezret emeltek le a számlánkról, mint most, júniusban. Közte azonban márciusban volt ez háromezer forinttal több is. Márpedig ez a differencia megközelíti a törlesztés tizedét. Már várom, hogy mit hoz a július, elvégre most mi vagyunk nyerésben. Remélhetőleg ismét kevesebbet kell majd kiadnunk, mint az előző hónapban. Persze azért a két évvel ezelőtti induló törlesztéstől még így is messze vagyunk.

Ráadásul ha erre a tételre kevesebbet is kell szánnunk mostanában, a nyaralásunk már előre felemésztette a könnyen jött megtakarítást. Azt ugyanis még kora tavasszal lekötöttük. Legalább harminc forinttal magasabb euró-árfolyamon, mint a jelenlegi...

Az IBUSZ szolnoki utazási irodájának igazgatója szerint azonban Attilának nincs oka emiatt elkeseredni. Nem mintha az árfolyam valóban nem befolyásolná a külföldi üdülésekre fordítható forint vásárlóértékét. Ám az utazásszervezők árain ez jellemzően nem változtat — állítja Tóth László.
— Ahogyan a többi hasonló cég, mi is hónapokkal előre lefoglaltuk azokat az utakat, melyeket a szezon közben értékesítünk. Így számunkra az euró-forint viszony akkori állása mérvadó és természetesen az árainkban is azt vagyunk kénytelenek érvényesíteni. Ráadásul az ellenkező irányú folyamatokat sem tudjuk tovább hárítani ügyfeleinkre. Így az emelkedő üzemanyagárak miatt a légitársaságok hiába vezettek be időközben kerozinpótlékot, mi emiatt nem emelhettünk.

Az viszont tény: a költőpénzen most spórolhat, aki külföldre indul. Ám ettől függetlenül nem tapasztaljuk, hogy többen érdeklődnének nálunk. A futball Európa-bajnokság és a közelgő olimpia bezzeg megmutatkozik a forgalomban. A fanatikus szurkolók ugyanis ilyenkor egy tapottat sem mozdulnak otthonról.

Ám közvetítsen bármilyen műsort a televízió, a pénzváltók forgalmán igenis észrevevődik, ha olcsó az euró. A megyeszékhelyen működő Corner pénzváltó előtt legalábbis ritkán fordulnak elő olyan sorok, mint mostanában a nyitás előtt, vagy a nap egy-egy sűrűbb időszakában.

— Nagyon kelendő az euró — állítja Gyovai Orsolya valutapénztáros. — Talán dupla annyian is megfordulnak nálunk mostanában, mint egy átlagos napon. A médiában megjelenő hírek szemmel láthatólag cselekvésre ösztönzik az embereket. Általában az elemzőkhöz hasonlóan ők is tanácstalanok, ám sokan tartanak attól, a hazai gazdaság és közélet állapota nem teszi lehetővé, hogy hosszú ideig szárnyaljon a forint. Így aztán aki csak teheti, most beváltja. Megdöbbentő, hogy gyakran idős bácsikák-nénikék jönnek milliókkal. Lehet, hogy évtizedeken át őrizgették a párnacihában, ám a mostani bizonytalan világ a háború utáni hatalmas inflációk vízióját idézi fel bennük.

Ám még így is a nyaralni indulók érkeznek a legtöbben. Néha látva a beváltani hozott summákat és hallva az úticélokat — Dél-Amerika, Kuba és egyéb egzotikus helyek — arra gondolok: nem is élünk mi olyan rosszul. Aztán persze ott a másik véglet. Jönnek haza a nyugati országokban dolgozó fiatalok és panaszolják, havonta 40-50 ezer forinttal is kevesebbet ér az az átlagosan kétezer euró, amit odakint megkeresnek. Pont annyival, amennyi már megkérdőjelezi: megéri-e ezért ezer kilométerekre lennie az embernek a családjától, otthonától.

Bárhonnan szemléljük is azonban a magyar fizetőeszköz erősödését, mindenkinek magának kell felmérnie, milyen élethelyzetben találja ez a lehetőség és mekkora kockázatot vállal annak érdekében, hogy az árfolyamváltozás haszonélvezőinek táborát gyarapítsa — vélekedik az MKB Bank Zrt. alföldi régióigazgatója. Koleszár István szerint egyetemesen érvényes, ám konkrét jótanácsot senki sem adhat e kérdésben. Mint ahogyan manapság az euró-forint viszony előrejelzése is a modern szerencsejáték kategóriájába tartozik. Ám éppen a pénzügyi világválság és a hazai politika bizonytalansága az, amely óvatosságra kell, hogy intse a gazdaság szereplőit és a magánembereket egyaránt.

Általánosan igaz, hogy aki most egy magasabb árfolyamon lekötött devizabetéttel rendelkezik, az ha csak teheti, most ne váltsa vissza pénzét forintra. A családi kasszát végletekig kimerítő deviza alapú hitelbe beleugrani ugyancsak nem szerencsés ilyenkor, hiszen az uniós fizetőeszköz egy későbbi jelentősebb erősödése a csőd szélére sodorhatja a pillanatnyilag kedvezőnek tűnő kölcsön felhasználóját.

— Igaz ugyan, hogy ez a jelenség összességében inkább jótékonyan hat, mint kárt okoz a magyar gazdaságnak, ráadásul míg érzékelhető, hogy sokan átmenetinek tekintik ezt az időszakot, addig a szakma azt mondja: ha egyes ágazatok szenvednek is tőle, meg kell barátkoznunk a tartósan erős forint gondolatával. Belőlem azonban személy szerint ez a kettősség óvatosságot vált ki — magyarázza a szakember. — S ahogyan magam sem teszem, arról, hogy egy lapra feltéve próbáljon meg hasznot húzni az erős forintból, én mindenkit lebeszélnék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!