Gazdaság

2009.02.09. 11:44

Gazdasági hírek a megyéből

Megyei gazdasági hírek röviden.

Teleki József

[caption id="" align="alignleft" width="136"] Milyen lesz az ÁFA-emelés hatása?
[/caption]A régiós átlagnál kevesebb segélyezett

A megyében a régiós átlagnál kevesebben szorultak rendszeres szociális segélyre. A KSH adata szerint míg Hajdú-Biharban és Szabolcsban ezer lakosból 48-49-en kaptak ilyen ellátást, addig megyénken átlagosan 27-en. A legkedvezőbb helyzetben a jászberényi kistérség van, míg a Tiszafüred környékén a legrosszabb a helyzet.

A válságból keresik a kivezető utat

Szolnoki szakember, Karmazin György, a BI-KA Logisztika Kft. ügyvezető igazgatója is előadást tart a Kiutak a válságból – esélyek a logisztikában című konferenciáján. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság február 17-i budapesti rendezvényén többek között olyan előadók, mint Chikán Attila volt gazdasági miniszter keresik a kiút lehetőségeit a válságból.  

Az áfa-emelés csak kis mértékben drágít

A hazai infláció a korábban gondoltnál is jobban csökken, noha a forint sokkal gyengébb a tavalyinál. A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a fogyasztás és a beruházás a növekvő hiteltörlesztési terhek következtében érezhetően csökken. Az áfa esetleges emelése a szűk kereslet és erős verseny körülményei között csak kisebb részben jelenne meg az árakban.

Európai gázhálózatot kiépítését sürgetik

Uniós és tagállami vésztervekkel és gyorsan hozzáférhető gáztartalékokkal készülne az Európai  Parlament az orosz-ukrán gázvitához hasonló krízishelyzetekre. A képviselők a napokban elfogadott jelentésben egész Európát behálózó gáz- és áramhálózatot kiépítését javasolják, de kiaknáznák a cseppfolyósított földgázban, illetve az atom-, a nap- és a szélenergiában rejlő lehetőségeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!