Gazdaság

2009.02.18. 13:22

Újabb csomagot kaptunk

Helyesnek bizonyultak a napokkal ezelőtt kiszivárgott hírek a kormány költségvetési egyensúlyt visszaállító terveiről. A miniszterelnök által hétfőn, a parlamentben napirend előtt ismertetett csomag részeként egyszerre változik az adórendszer és a szociális juttatások rendszere is.

Teleki József

Így a személyi jövedelemadó 18 százalékos kulcsa 19 százalékra nő, a sávhatár 1,7 millió forintról 3 millió forintra emelkedik. Az általános forgalmi adó 20 százalékos helyet 23 százalékos lesz, a cigaretta, az alkohol és az üzemanyagok jövedéki adója pedig 3-7 százalékkal emelkedik. A kormány javaslata szerint ugyanakkor a vállalkozások társasági adója 16 százalékról 19 százalékra emelkedik, megszűnik viszont a vállalati különadó és öt százalékkal mérséklődik a munkáltatói tb-járulék. A 13. havi nyugdíj összege beépülne a nyugellátásokba, azt követően pedig az újonnan nyugdíjba vonulók már nem kapnák ezt a járandóságot. A szociális juttatások — így például a családi pótlék, az anyasági és a gyermeknevelési támogatás — a jövőben adóterhet nem viselő juttatásként beleszámítanak az adóalapba.

Koleszár István, az MKB területi igazgatója: — Számítások nélkül nehéz megmondani a tervezett lépések hatását. Nagy szükség volna a kereslet élénkítésére és a versenyképesség növelésére. Ugyanakkor a költségvetés helyzete leszűkíti a mozgásteret. E kényes egyensúly érződik a javaslaton. Ugyanakkor minden csomaghoz bizalom kell, ezt pedig továbbra is hiányzik.

Lits József, a VOSZ megyei elnöke: — Az irány jó, csak a megtett lépés tűnik kicsinek. Így mindaz csupán tűzoltás, amit a miniszterelnök bejelentett. Érdemi változás ugyanis nem történik. A nagy ellátórendszerekhez félelemből nem nyúltak hozzá továbbra sem. A vállalkozások terhei ugyan valamelyest csökkenek, de ennek árát úgy tűnik, hogy a lakossággal fizettetik meg.

Sziráki András, a kereskedelmi és iparkamara megyei elnöke: — A gazdaság pillanatnyi állapotát figyelembe véve azonban jónak tűnnek a lépések. Egyik oldalról csökkennek a vállalkozások terhei, a foglalkoztatás költségei. Az áfaemelés ugyanakkor minden bizonnyal növeli a megélhetés költségeit. A csomag az érdekegyeztetések és a parlamenti vita során változhat.

Túróczi Imre, a Szolnoki Főiskola docense: — Nem volt túlzottan bátor a kormány. Valóban csak adóátcsoportosítást hajtanak végre. Csökkentik a vállalkozások terheit, és növelik a fogyasztási adókat. Ez a foglalkoztatásra ösztönzőleg hat, másrészt visszafogja a belső keresletet. Másra nem is lehetett számítani, mert nem mondhat le a költségvetés az adóbevételekről.

Karmazin György, a BI-KA Logisztika Kft. igazgatója: — Az áfaemelést valószínűleg tovább hárítják a cégek a lakosságra. Ez a kereslet csökkenését eredményezi, amit mi is megérzünk, hiszen kevesebb árut kell szállítani. A cégek az áfát visszaigényelhetik, ám azt előre meg kell finaszírozni, ami több millióra is rúghat. A járulékcsökkentés ugyanakkor megtakarítást eredményez.

Teleki József -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!