Jászkunság

2017.07.29. 18:30

Az esőzéseknek köszönhetően nincs vízhiány a megyében

A Tisza-tó, valamint a Nagykunsági-főcsatorna révén több mint 4 millió köbméterrel növekedett az elmúlt héthez képest a KÖTIVIZIG hatásterületén betározott, hasznosítható vízkészlet, így az igazgatóság mind a mezőgazdasági, mind pedig az ökológiai vízigényeket ki tudja elégíteni.

Bihari Brigitta

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által a héten mért adatok szerint nőtt az álló, dinamikusan megújuló vízkészlet, miután a Tisza-tóban 176 millió köbméterre nőtt a tárolt víz térfogata, emellett a Nagykunsági rendszerben is majdnem félmillió köbméter többlet szolgálja a felhasználókat – tájékoztatta honlapunkat Laczi Zoltán, a KÖTIVIZIG munkatársa.

Ugyanakkor a jelentősebb holtágakban, valamint a víz visszatartásában szerepet játszó csatornákban tárolt vízmennyiség csekély mértékben csökkent. Pedig a hétfői nagy esőzés alkalmával a sokéves júliusi átlagcsapadék mintegy fele leesett.

A mostani vízkészlet jelenleg elegendő egyrészt az aszály miatt fokozott mezőgazdasági vízigények kielégítésére, másrészt pedig a Körös-völgy – a Nagykunsági-főcsatornán keresztüli – ökológiai vízpótlására. Egyes csatornákban nagyobb mérvű feliszapolódás tapasztalható, továbbá számottevő szivárgási veszteségek is jelentkeznek, de a szakemberek folyamatosan végzik a szükséges fenntartási és karbantartási munkákat.

A napokban a vízgyűjtőkre lehullott csapadék következtében folyóink – jelenleg igen alacsony – vízszintjének és vízhozamának emelkedése várható. A talajvízállás a mérések szerint továbbra is csökkenő tendenciát mutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!