Május elseje

2024.05.01. 19:55

Zabarból érkezett a szolnoki majális egyik legkülönlegesebb vendége – galériával és videóval

Ezrek látogattak el szerdán a szolnoki majálisra, ahol a kellemes idő, a finom ételek és a jó programok is hozzájárultak a helyiek önfeledt kikapcsolódásához. No meg egy különleges vendég...

Rózsa Róbert

Több ezren látogattak ki a szolnoki majálisra, 2024. május 1-jén

Fotó: Nagy Balázs

A zabari ökör számára már április 28-án elkezdődött a szolnoki majális. A 250 kilós jószág aznap került a mustáros, sós, borsos pácba, aztán kedden este már tűz fölé is, hogy május elsején ebédre a szolnoki majálisozók rendelkezésére álljon. S mire szerdán a Tiszaligetbe megérkeztek az első látogatók, az egészben sült ökör valóban ott pirult és illatozott. Ezt a látványt még fokozták is a zabariak, akik egy partvissal bőségesen vitték fel a páclét a parázson forgolódó hatalmas testre. Az arra járók pedig nem győzték fotózni a mutatványt, amely az ízlelőbimbóknak is sok jót ígért. 

NB Majális  (1 of 34)
Több ezren látogattak ki a szolnoki majálisra, 2024. május 1-jén
Fotó: Nagy Balázs

Mindez csupán egy a jóból, és akinek nem ökörre fájt volna a foga, az is megtalálta a kedvére való enni- és innivalót az idei majálison. A kemencékben és kondérokban egymást érve forgolódtak a finom falatok az ország számos pontjáról érkező vendéglátók sátrai alatt. És ahogy lenni szokott, a szolnoki majális idén is valódi bazársorrá változtatta a Tiszaligetet. Fonott és faragott játékok, ruhák, ékszerek, kézműves termékek, cukormázba merített édességek várták a látogatókat. És ott voltak még a vásárok kötelező szórakoztató elemei is: körhinta és légvár a kicsiknek, célba lövés és dodzsem a nagyoknak, ringlispíl a legbátrabbaknak.

Ha valaki nem a gyomra miatt érkezett a majálisra, az is jól érezhette magát. A hírportálunknak nyilatkozó Szabó Csaba és családja például a programok miatt ment ki a Ligetbe.

– Fontos a kultúránk, szeretném, hogy a gyerekeim minél jobban megismerjék, és itt erre lehetőség van, minőségi fellépőkkel – fejtette ki a családapa.

Mire gondolhatott? Például rögtön az első fellépőre, Mága Ernő és Zenekara előadására. A felállás névadója egyébként pont abban a szolnoki iskolában tanulta a zene tudományát, ahová most Csaba nagyobbik fia is jár, vérbeli cigányzenéjével pedig körbeturnézta a világot. De gondolhatott a szintén nagy presztízsű Légierő Zenekarra is, amely ugyancsak a majális nagyszínpadjának egyik előadója volt.

Persze a könnyebb előadások kedvelői sem maradtak hoppon, ők a délutáni fellépőkből válogathattak.

Mindenki kedvére azért így sem lehetett tenni. A 75 éves Pintér Tibor például úgy látja, a mai majálisok már valahogymásfélék, mint a korábbiak voltak.

– A mi időnkben mindig ünnepélyesek voltak a május elsejék. Családi összejövetelnek számított. A mostani majálisok valahogy másmilyenek. Minden olyan sürgőssé vált, és ez az embereken is látszik. 

A napsütéses déli órákra teljesen megtelt a Tiszaliget, amelynek egyik szegletében épp ekkor szelték meg ama zabari ökröt. Amely lám, nem hiába érkezett az ország leghidegebb településéről, Szolnokon meleg fogadtatásban részesült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában