Karcag

2017.07.08. 01:23

Biztosított hazánk búza ellátása és még exportra is jut

A Debreceni Egyetem karcagi kutatóintézetében is megkezdődött a búza aratása. A saját nemesítésű fajtáik közepes termést ígérnek. Erről dr. Zsembeli József igazgató számolt be az intézet búzatáblájánál tartott pénteki határszemlén dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek.

Daróczi Erzsébet

Az időjáráshoz képest jó az idei búzatermés. Középen dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter

Fotó: Daróczi Erzsébet

- Elég vegyesek búzából a kilátásaink, bár a kedvezőtlen idei időjáráshoz képest egy jó közepes termésre számíthatunk. Megviselte az őszi kalászosokat a kemény, hómentes tél, a tavaszi csapadékhiány (meggyőződésem, hogy legalább 200 milliméter csapadék hiányzik), s még volt egy erős lehűlés is késő tavasszal, így kisebbek a szemek. Ebben a táblában 5 tonnás termésátlagra számítunk, amivel elégedettek lehetünk. Ez egy viszonylag jobb termőképességű terület, s tudna ez a nagykunsági tájökológiai környezethez alkalmazkodó búzafajtánk (Bendegúz) 7- 8 tonnát is – mondta el honlapunknak dr. Zsembeli József igazgató.

- Hol tart az aratás? – kérdeztük dr. Fazekas Sándort.

- Javában tart a munka, országszerte bármerre utazunk, láthatjuk a kombájnokat, szállító járműveket. Elmondhatjuk, hogy az idei búzakilátások bíztatóak, átlagos, vagy annál valamivel jobb termésátlagra számíthatunk. Ez azt jelenti, hogy a közel 1 millió hektáros búza vetésterületről hektáronként 5,4 tonnás termésátlag várható, ami elmarad a tavalyi rekordterméstől, de biztosítja az ország kenyérgabona-, illetve takarmány- és vetőmagellátását, és még az export piacokra is kellő mennyiség jut. Jelenleg már 50 ezer hektárról levágták a gabonát, a munka dandárja azonban még hátra van. Ma a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetében is megkezdődött a Bendegúz búza aratása, de itt is várható terméskiesés. Országos szinten az agrár kárenyhítési rendszerben mintegy 113 ezer hektárról jeleztek csapadékhiányt, illetve más pusztító csapásokat, így a jégeső és esőkárokat, ezek hatásfelmérése még folyik, utána tudjuk majd az érintett, mintegy 10 ezer gazdálkodó kárát megtéríteni – sorolta a tárcavezető.

Az időjáráshoz képest jó az idei búzatermés. Középen dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter
Fotós: Daróczi Erzsébet

– Az őszi árpa aratása 60 %-on áll. Ott 5 tonna körüli a hozam, és a többi aratásra váró terménynél is folyamatosan dolgoznak a mezőgazdasági szakemberek. A felvásárlási árakról a miniszter elmondta, jelenleg nyomottak az árak, de arra számít, hogy emelkedni fognak, hiszen Európa jó néhány országában a hihetetlen aszály miatt nagyon nagy terméskiesések várhatóak.

A világpiac határozza meg a búza árakat, a legfontosabb az, hogy Magyarország önellátó, sőt exportképes ebből a nagyon értékes termékből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!