OKTATÁS

2017.08.31. 18:23

„A kétkezi munka nem szégyen, szakmunkásra mindig szükség lesz”

Tovább fejlesztik a hazai szakképzési rendszert: tízéves intézményi fejlesztési tervet készít a kormány, erre tízmilliárd forint áll rendelkezésre. Ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be csütörtökön Szolnokon, ahol a 2017/18-as tanév országos szakképzési tanévnyitó ünnepségét tartották.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Szolnokon

Fotó: Mészáros János

Szalay Ferenc polgármester megnyitóbeszédében kiemelte, a város szakképzőrendszere rugalmas és alakítható, melyet a nagyvállalatok is megtapasztalhattak. Mára megtelt az ipari park, újat kell nyitni Szolnokon, ehhez szakképzett munkaerő szükséges. A képzett szakember viszont a megyeszékhelyen is kevés.

– Feladatunk, hogy elhitessük a családokkal, egy gimnáziumi érettségivel nem tudja megállni a helyét a gyerek a világban.

„A kétkezi munka nem szégyen, szakmunkásra mindig szükség lesz”

– mondta.

Az eseményen részt vevő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a gyors gazdasági változásokról szólt, arról, hogy ehhez minden vállalatnak, cégnek és persze a szakképzőrendszernek is alkalmazkodni kell.

A diákoknak használható tudást kell átadni, egy jó képzés a változásokhoz való alkalmazkodásokra mindig felkészít. Szavai szerint a gazdaság fejlődése nem áll meg, ezért a kormány a jövőben is kiemelten támogatja a szakképzést, együttműködve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával.

Varga Mihály bejelentette, tovább fejlesztik a hazai szakképzési rendszert: egy tízéves intézményi fejlesztési tervet készített a kormány, amelynek megvalósítását már ebben az évben elkezdik.

Minden szakképzési rendszerben lévő intézményt megújítanak, erre tízmilliárd forint áll rendelkezésre. Az állagmegóvás mellett modern infrastruktúrát és a vállalatokkal, vállalkozásokkal történő szorosabb együttműködést is ígért a miniszter.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédében ugyancsak a szakképzés fontosságát hangsúlyozta ki.

Cseresnyés Péter, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár a duális képzés előnyét emelte ki: a vállalati körülmények közötti gyakorlati képzés erősítését.

Hozzátette, az idei tanévtől új tantárgyat vezettek be a szakképző iskolákban: a pénzügyi- és vállalkozói ismereteket, ezek oktatása ma már nélkülözhetetlen. Hicsó György, a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum főigazgatója korszerűsítést ígért a tagintézményekben, melyek egy része már megvalósult.

Idéntől új laborokkal, eszközökkel várják a diákokat, néhol nyílászárócsere történt, máshol tehetségműhelyeket hoztak létre.

J. Zs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!