JÁSZSÁG

2017.12.19. 19:53

Emelkedik a minimálbér, de a plusz kiadásokat a jászsági önkormányzatok is maguk fizetik

A minimálbér és a garantált bérminimum január 1-jével esedékes második lépcsős emelése az önkormányzatok számára plusz kiadást jelent, amit a központi költségvetés nem finanszíroz számukra. A minimálbér 127 ezer forintról 138 ezerre, illetve a garantált bérminimum 161 ezer forintról 180 ezerre emelését saját forrásból teremtik elő a jászsági településeken.

– A hivatal dolgozói számára már ebben az évben is saját forrásból finanszíroztunk a minimálbér-, valamint a garantált bérminimum-emelést – mondta Terjéki Tünde, Jászjákóhalma polgármestere.

– Az önkormányzat helyzetét idén az könnyítette, hogy nagy arányban sikerült beszednünk korábban be nem fizetett helyi adókat. Nem csak az iparűzési adóra kell gondolni, komoly szerepet játszott a kommunális adóból, valamit a súlyadóból visszaérkező összeg is.

A polgármester elmondta, hogy a jákóhalmi polgárok emelkedő befizetési hajlandóságnak köszönhetően nem csak a megemelt bérek finanszírozását sikerült megoldaniuk, de az év végére előre nem tervezett út- és járdaépítéseket is végre tudtak hajtani.

– Minden évben fejtörést okoz számunkra, hogy a béremeléseket miből finanszírozzuk – mondta Terjéki Tünde –, ez a következő évben sem lesz másként. Az biztos, hogy saját forrásból kell kigazdálkodnunk a megemelt béreket.

– Arra már kevéssé számíthatunk, hogy ismét a tervezettnél jóval magasabb helyi adóbevételünk keletkezik. Az állami normatívával le nem fedett, megemelt bérek finanszírozását a költségvetési tartalékból oldjuk meg.

Jászberényben a 2018-as költségvetési koncepció kidolgozása zajlik.

A polgármesteri hivatal, a helyi intézmények, illetve az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok munkatársai számára biztosítandó béremelés hetvenhárommillió forint plusz kiadást jelent.

Az összeget csak részben, harmincegymillió forint erejéig kompenzálja a járulékcsökkenés.

Dr. Szabó Tamás polgármester elmondta, hogy a törvényben meghatározottakon túl szeretnék kezelni a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével keletkező bérfeszültséget is, valamint ellensúlyozni a versenyszférában jelenlévő munkaerő-kereslet erős elszívó hatását.

Stratégiai döntést hoztak

A berényi képviselő-testület 2017-ben a béremelések ütemezéséről és mértékéről stratégiai döntést hozott. Arról határoztak, hogy a kötelező béremelésen túl további öt – tízszázalékos bérfejlesztést hajtanak végre 2018-ban.

Dr. Szabó Tamás városvezető elmondta, hogy a működési költségek tervezésekor ez az elv, ez az elhatározás lesz a meghatározó.

Elsődlegesen az emelés költségvetési fedezetét teremtik elő, csak azt követően tervezik a fejlesztési, beruházási célok megvalósítását.

A bérkiadások növekedésének fedezetéül egyértelműen a helyi adóbevételek szolgálnak.

Banka Csaba

Borítókép: Szoljon.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!