Vigyázat!

2022.04.03. 00:36

Idén ekkor kezdődik a darázsinvázió - mérgük halálos is lehet

Ráadásul milliós károkat okozhatnak.

A darázsszezont onnantól számítjuk, amikor a megtermékenyített királynő át tud telelni olyan helyeken, ahol a fagytól és a téli hidegtől védve van. Most, hogy melegebb az idő, kirepül és elkezd fészkelési helyet keresni. Ez időjárástól függően már március vége felé várható. Amikor ezt megtalálja, mindenféle növényi korhadékokból megépíti a fészkét, amibe lerakja a petéket. Az első kikelő generáció hamar a segítségére lesz a fészek további építésében. 

 

Amikor felmegyünk a padlástérbe és meglátunk egy focilabda nagyságú fészket, azt bizony nem több év alatt építették meg, hanem egy márciustól augusztusig tartó időszak alatt 

– árulta el a Ripostnak a kártevőirtás szakértője. Kovács Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a darazsak irtása veszélyes és szakembert igénylő feladat, senkinek nem javasolt, hogy maga kezdjen hozzá.

 

A darazsak fullánkja 9 féle toxint tartalmaz, ez mind idegméreg, ugyanis egy ragadozó rovarról van szó, amely így szerez zsákmányállatot. Ez az idegméreg az emberre is veszélyes, csak azért nem halunk bele – legalábbis az esetek többségében –, mert a testméretünk nagyobb, mint a zsákmányállatoké. Ugyanakkor az emberi szervezet is reagál ezekre az anyagokra, kinek enyhébben, kinek hevesebben. 

 

Külön veszélyes, hogy ezt a méreganyagot a szervezet el is raktározza, és nem tudjuk, mikor dönt úgy a testünk, hogy elég. Ebből hatalmas baj is lehet, a fulladástól kezdve a halálig 

– figyelmeztetett a szakember. Hozzátette, hogy ezek a darazsak akár több kilométert is képesek repülni. Érdemes követni a repülési útvonalukat, mert minden esetben ugyanarra mennek. Így, ha valahol tömegesen szállnak le, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ott található a fészkük is. 

 

A fészek sokszor nehezen észrevehető, mert elrejtik a falba vagy akár a szigetelésbe is. Emiatt a darazsak nemcsak az ember egészségére jelentenek veszélyt, hanem az épületek állapotára is. Számos kárt okozhatnak, ráadásul gyakran olyan helyekre építik a fészket, ami nehezen megközelíthető.

Ha a szigetelésbe fészkelnek be, ott mindent szétrágnak, de megrongálják a faszerkezetet is, ezáltal gyengíthetik magát az épületet, ami hosszú távon veszélyes lehet 

– mutatott rá Kovács Tamás. Elmondta, hogy az irtás 30 és 120 ezer forint között van attól függően, hogy a fészek milyen helyen van. Nem ritka ugyanis, hogy alpin technikát kell igénybe venni, hogy elpusztítsák.

 

Ugyanakkor ma már Magyarországon 5-6 olyan biztosító van, amelynél igénybe lehet venni a darázsfészek-irtásra vonatkozó kiegészítést. Erre főleg családi házak esetében érdemes figyelni, mert a társasházi biztosítások alapból tartalmazzák. Az éves plusz díj 500 és 1000 Ft között mozog, így aki bebiztosítja magát, kevés ráfordítással jelentős összeget spórolhat meg.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában