JÁSZKUNSÁG

2017.07.04. 17:04

Diákok ezrei álltak most munkába

Ma a megye sok-sok településén is számos, még közép- vagy felsőfokú tanulmányait végző­ fiatal indult munkába, ugyanis idén is elindult a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett nyári diákmunkaprogram.

Ebben azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a program indulásakor – azaz július 1-jén – már betöltötték a 16. életévüket, befejezésekor – ­augusztus 31-én – pedig még nem múltak el 25 évesek. Jászfényszaru önkormányzata – mint ahogy azt Illés Péter, a polgármesteri hivatal munkatársa már korábban is elmondta – a nyár folyamán összesen félszáz fiatal alkalmazását tervezi öt turnusban. A diákmunkások alkalmazásához a ­város képviselő-testülete ­közel 4,7 ­millió forintos keretet hagyott jóvá, amihez a járási hivatal foglalkoztatási osztályától további 1,9 millió forintot nyertek.

Az elsődleges cél, hogy a diákok munkatapaszta­latot szerezzenek, adott esetben ismerkedjenek a hiva­tali szervezettel, illetve belelássanak abba, hogyan is működik egy ­város a mindennapokban. Minden három­hetes turnusban van olyan, aki az irodai dolgozóknak segít, illetve­ olyan is, aki a település ­szépítésével tölti a munkaidőt. Az ifjú korosztály munkatapasztalathoz segítése már csak azért is hasznos, mivel a kisebb településeken általában nem dúskálhatnak a munkalehetőségekben.

Zagyvarékason 27 diák állhat munkába a nyár folyamán, hétfőtől indult az első turnus, melyet még kettő követ. A diákmunkások az intézményekben a nyári, ilyenkor aktuális karbantartási munkákban segítenek, néhányan a polgármesteri hivatalban kapnak különböző feladatokat. Csataszögön hat diákmunkás foglalkoztatására kaptak keretet, háromhetes turnusban ők fogják lefesteni a falu utcabútorait, a padokat, a piac­téri oszlopokat, a lányok a hivatalban iratválogatást végeznek, a fiatalok emellett segédkeznek a nyári gyermekfelügyeletnél is, tudtuk meg Oravecz Zsuzsanna Éva polgármestertől.

Kőteleken 12 a diákmunkások létszámkerete, mint Lovász Tibor polgármester elmondta, háromhetes turnusokban négy-négy fiatalt tudnak foglalkoztatni. Ők többek között olyan munkát végeznek a polgármesteri hivatalban, mint például iratok fénymásolása, de a nyár folyamán az ebek összeírását is ők ­végzik, emellett segítenek a pótvizsgára szoruló gyerekeknek a vizsgára való felkészülésben. Vezsenyen is hat fiatalt tudnak alkalmazni a nyári időszakban. Szabó Ferenc polgármester még korábban elárulta, hogy hárman jelentkeztek is a munkára, a másik három hely még szabad. A diákokat az önkormányzati irodai munkák mellett a település szépítésébe is bevonják, virágokat ültetnek, parkot gondoznak.

Újszászon is beindult a program, háromszor hétre kapott a kisváros támogatást, ez 27 diákot érint. De mint Molnár Péter polgármester kiemelte, ahogy a korábbi években, idén is nagyobb volt az érdeklődés e munkalehetőség iránt, mint ahány főre kaptak keretet, így idén is azt tervezi az önkormányzat, hogy saját költségvetése terhére, még néhány tanuló­nak lehetővé teszi, hogy dolgozhasson. A fiúk idén többségében festési munkákat fognak végezni, a kültéri bútorokat, a játszótéri eszközöket szépítik meg, de az az elképzelés, hogy a fiatalok a homoktövis-ültetvényen is eltöltenek majd pár napot. A lányok pedig az intézményeknél kapnak különféle munkafeladatokat.

Hat órában dolgoznak

A nyári diákmunkaprogram a béreket támogatja, a 100 százalékos támogatás legfeljebb két hónapra adható, július 1. és augusztus 31. között, maximum napi hatórás foglalkoztatás mellett. A támogatás a minimálbér, illetve a garantált szakmunkás-bérminimum időarányos részének felel meg, így a már valamilyen szakképzettséggel rendelkező diákok 120 750 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezők 95 625 forint bért kaphatnak egyhavi munkáért. A megyei kormányhivatalnak a programra 90 millió forint áll rendelkezésére, ez legalább 1100 diák nyári foglalkoztatását kívánja elősegíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!