megújulás

2021.04.01. 08:10

Artistaképző intézet épül az új fővárosi épületkomplexumban

A Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium és Alapfokú Táncművészeti Iskola kap helyet a Nyugati pályaudvar melletti, több hajóból álló mozdonycsarnok felújításával létrejövő épületkomplexumban. A 22 ezer négyzetméteres területen közparkot is kialakítanak.

Budapest, 2021. február 14. Karusszelszám a Dinasztiák címû elõadás bemutatóján a Fõvárosi Nagycirkuszban 2021. február 13-án. Az új tavaszi online mûsor a világhírû magyar artistamûvészet elõtt tiszteleg. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az iskola a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ projektjének első lépéseként valósulhat meg, a VI. kerületben, az Eiffel tér, a vasúti pálya, a Ferdinánd híd és a Podmaniczky utca által határolt, régóta üresen álló terület rehabilitációjával.

Bajkai István országgyűlési képviselő a terület rehabilitációjáról a helyszínen tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a kormány a központ létrehozását kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította, és

az eredeti tervek szerint 2023-ban meg is valósulhat.

Kiemelte: az épületben a fiatalok 21. századi körülmények között tanulhatnak. A jelenleg kihasználatlan területen vannak olyan épületek, amelyeket le kell bontani, ezzel a zöldterület nagysága növekedni fog, és egy közpark is megvalósulhat.

Mint mondta, egyszerre tesz a kormányzat a cirkuszművészet megújulásáért, ugyanakkor egy jelentős részben használaton kívüli, szennyezett terület rehabilitációjáról is szó van.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára, cirkuszművészeti miniszteri biztos kiemelte: a cirkuszművészetben Magyarország a világ első öt országa között van, az artistaképző diákjai mégis pincehelyiségekben, albérletekben, eldugott szobákban tanulnak.

Hozzátette: ezért a kormány döntése értelmében

az üresen álló mozdonycsarnokból artistaképző iskolát építenek, próbatermeknek és előadótermeknek is helyet adó épületkomplexumot hoznak létre.

A VI. kerület kulturális élete gazdagodik és egy rozsdaövezet fog eltűnni Budapest térképéről – mondta az államtitkár.

Borítókép: Karusszelszám a Dinasztiák című előadás bemutatóján a Fővárosi Nagycirkuszban 2021. február 13-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!