Hagyományok

2023.06.30. 21:03

Pénteken kezdődnek a 14. Hungarikum Napok Nagyszebenben

Pénteken kezdődnek a 14. Hungarikum Napok Nagyszebenben, az egész hétvégén zajló rendezvényre a Kárpát-medence több szegletéből várnak résztvevőket.

MW

A Tokos zenekar és meghívottaik előadása az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának tiszteletére Magyarország főkonzulátusa által szervezett ünnepi gálaműsoron Kolozsváron, a Magyar Opera nagytermében 2018. március 14-én

Fotó: Biró István

A közép-erdélyi szórványrégió magyarságának legnagyobb gasztronómiai és kulturális rendezvénye a hagyományokhoz híven a nagyszebeni Astra múzeum skanzenjében kezdődik pénteken délelőtt. A szervező HÍD - Szebeni Magyarok Egyesülete és a múzeum idén is több ezer résztvevőt vár a szabadtéri rendezvényre, melyen a helyi románság is szép számban részt szokott venni. 

A rendezvény honlapján közzétett program szerint a Hungarikum Napok pénteken délelőttől várja a látogatókat, amikor megnyitják az őstermelők és kézművesek vásárát, kézművesbemutatókat, délután bor-, pálinka- és kézműves sörkóstolókat tartanak. 

Az esemény fő attrakciója a szombati főzőverseny lesz, ahol bográcsban készült magyar ételeket főznek az amatőr csapatok. 

A versenyre a Kárpát-medence különböző szegleteiből érkeznek résztvevők, Székelyföldről, Magyarországról és Vajdaságból is jelentkeztek csapatok. 

Vasárnap igazi gasztronómiai élményre számíthatnak a skanzenbe látogatók: a zsűri séfjei a magyar konyhát mutatják be, hagyományos magyar ételek újragondolt változatait lehet megkóstolni. 

Fontos programpontjai a rendezvénynek a gyerekfoglalkozások, ahol a magyar népi kultúrával és hagyományokkal ismerkedhet a legfiatalabb korosztály. 

Kipróbálhatják a hagyományos magyar íjászatot, emellett jurtaépítés, ostorfonás, szövés, viselet és harci bemutatók, játékok, versenyek is lesznek. 

Mindhárom nap kulturális kísérőprogramok is lesznek, a többi között a Bekecs Néptáncszínház, a Tokos Zenekar, a Tatros Együttes, a Nagyszebeni Citera Csoport lép színpadra. 

A hagyományosan szászok által lakott, ma már román többségű Nagyszebennek jelenleg több mint 160 ezer lakosa van, a magyar és a német ajkúak aránya is egy százalék körüli. Serfőző Levente főszervező a Krónika portálnak úgy nyilatkozott, hogy

 a turizmusáról híres romániai városban 2000-2500 magyar él. 

"A városból rengeteg román ember is ellátogat a Hungarikum Napokra, az a tapasztalatunk, hogy élénken érdeklődnek a magyar gasztronómia iránt, mi ennek örülünk, és büszkén mutatjuk be nekik a magyar értékeket" - idézte a főszervezőt az erdélyi közéleti portál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában