érdekesség

2019.01.01. 19:55

Év végi meglepetés: ritka madár látogatott Nagykörűbe

Mi is lehetne nagyobb év végi ajándék egy madarász számára, mint egy ritka madárfajt megfigyelni a saját kertjében? Ilyen szerencsében volt része az ünnepnapok alatt egy nagykörűi madarásznak. Rimó­czi Árpád, a Jász-Nagykun-Szolnok-Megyei Madártani Csoport helyi aktivistája egy fenyőszajkót látott.

Mészáros Géza

A ritka fenyőszajkó Nagykörűben bukkant fel

Forrás: Beküldött fotó

Kicsi, vagy éppen még kisebb, énekes, esetleg méretes… – az idei esztendő a ritka madarak megfigyeléséről volt emlékezetes megyénk madárkedvelőinek.

Az idén januárban észlelt, az Alföldön szintén ritka uráli bagoly felbukkanását követően az óesztendő végén egy fenyőszajkót sikerült meglesnie és beazonosítania szülei kertjében Rimóczi Árpádnak.

– A családom minden télen kihelyezi a különféle madáretetőket a ház mögötti kertben – beszélt szenvedélyéről is Árpád.

– Nagyon szeretjük az állandóan itt telelő vagy télre valami okból itt maradt kismadarakat gondozni. Látványnak sem utolsó, ahogy a madárfajták csoportosan vagy magányosan táplálkoznak, de a léleknek is felemelő, hogy védtelen élőlényekről gondoskodhatunk.

– A most megfigyelt, és karácsony óta hozzánk napi rendszerességgel visszatérő fenyőszajkó dióval, mogyoróval táplálkozik. Ha szerencsénk lesz, és talál elég eleséget, lehetséges, hogy kitart mellettünk tavaszig – mondta.

Árpád egyébként 2010-ben már megfigyelt egy fenyőszajkót a faluban, akkor december közepétől április közepéig telelt át környékükön egy madár.

A ritka fenyőszajkó Nagykörűben bukkant fel
Fotó: Rimóczi Árpád

Na de ki is ez a jómadár, és miért érdekes a felbukkanása? A fenyőszajkó a varjúfélék közé tartozik, hazánkban nem fészkel, csak téli vendégként jelenik meg időnként, amikor többnyire a Kárpátok hegyeiből kóborol el hozzánk.

Fotó: Rimóczi Árpád

Egyébként az idei évben inváziója van, az elmúlt két hónapban több tucat megfigyelése volt az ország különböző részein, így várható volt, hogy előbb-utóbb a térségünkben is feltűnik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!