valentin-nap

2019.02.14. 11:30

Sokan lepik meg párjukat egy pompás virágcsokorral

Február 14-én ünneplik a szerelmesek a Valentin-napot. Bár nem hazai ünnepről van szó, egyre többen lepik meg párjukat valami kis figyelmességgel. A jeles napnak elmaradhatatlan kelléke természetesen a virág, elsősorban a vörös rózsa, bár egyre nő az egyéb virágfajták népszerűsége is.

Kovács Berta

Képünkön a szolnoki Farády Tamás, aki e nap alkalmából egy klasszikus virágcsokorral lepte meg kedvesét, Kass Amáliát. 

Fotó: Csabai István

Az idei Valentin-naphoz közeledve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Flora Hungaria Nagybani Virágpiaccal és a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületével együttműködve készített piaci körképet. A felmérésből az derült ki, hogy ha kis mértékben is, de változatlanul növekszik a virágkereskedőknél a forgalom.

Piacvezető hagyományosan a vörös rózsa, a vásárlók 80 százaléka ezt veszi, de az utóbbi években egyre jobban divatba jöttek a tavaszi hagymások (nárcisz, jácint), valamint a rózsa színvariánsai, elsősorban a bordó, a piros, a lila és a pink.

Természetesen megyénkben is megélénkül ilyentájt a virágárusok forgalma.

– A Valentin-nap nem hazai ünnep, a Virágkötők Szakmai Egyesülete próbálta meghonosítani, bár szerintem nem kellő sikerrel – fejtette ki Angelika, a szolnoki belvárosi virágszalon tulajdonosa.

– Ez is inkább egy „kötelezően megtartandó” ünnep lett, amikor valamilyen szinten elvárás, hogy legalább egy szál virágot adjanak a hölgyeknek. Azt tudni kell, hogy ilyenkor horribilis ára van a virágoknak.

A belvárosi virágszalonban különféle összeállításokkal készültek a Valentin-napra, mutatja Angelika (balra) és Mónika
Fotó: Mészáros János

A vörös rózsa külföldi, általában Közép-Amerikából, Spanyolországból származik, amit a kereskedők a holland virágtőzsdéről szereznek be, mely ilyenkor a lehető legmagasabb áron értékesíti. A multiknál is kínálnak virágot Valentin-napra, ami nem tesz jót a virágboltok forgalmának, mivel olyan irreálisan alacsony áron adják a vágott és cserepes virágokat, amivel egy virágkereskedő nem tud versenyezni.

– Természetesen tőlünk is viszik ilyenkor a magas árfekvésű rózsát, ez változatlanul népszerű, de mi, virágkereskedők azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy bármely más virágot adni és kapni ugyanolyan értékes. A megajándékozott is tud örülni egy bármilyen kedves összeállításnak, egyszerű csokornak. A dekorációval lehet játszani, a csomagolással, a kiegészítőkkel. Például egy fehér színű virág vörös csomagolásban nagyon jól mutat.

– Készítünk virágboxokat, kosarakat: tavaszi hagymásokat, tulipánt, jácintot, fürtös gyöngyikét ültetünk hordozókba, és jellegzetes dekorációval látjuk el. Színes virágokból is készítünk trendi összeállítást. Vágott virágok közül a piros amarillisz, a flamingó, a tulipán, amit kínálunk az alkalomra. Jellemzően már február 13-án viszik a virágot. A legtöbb virág külföldi, ami hazai, az főként a jácint, a mini gerbera, a liliom.

A szolnoki piac virágárusai is napok óta csalogatják már Valentin-napi csokorral, összeállítással a párjukat megajándékozni szándékozókat. Bár szerda délelőtt még nem volt nagy tolongás. Horváth Tamás is még csak azért jött, hogy felmérje a kínálatot.

– Korábban mindig vörös rózsával leptem meg a barátnőmet, de tavaly megjártuk. Az egyik áruházláncnál vettem előző este nagyon szépnek tűnő, hosszú szárú, sötétvörös rózsacsokrot, meglehetősen kedvező áron. Örült is neki Ildi, mikor reggel ezzel ébresztettem. Ám a virágok estére már kókadásnak indultak – panaszolta.

– Így aztán idén inkább a piacról vagy virágboltból veszek, az remélhetőleg frissebb. A rózsához sem ragaszkodom, hiszen annyi szép virág van, és a díszes-szivecskés összeállítások is aranyosak, bár az ilyen csokrok vagy kaspót 3000 forintos árát kicsit soknak találom – dilemmázott a fiatalember.

Az ötvenes korosztályt gyarapító Tóviziék nem csinálnak nagy ügyet a Valentin-napból, de azért, ha már divatba jött, minden évben megemlékeznek róla. Kölcsönösen meglepik egymást egy-egy kisebb virággal, rendszerint illatos jácinttal és üdvözlőlappal.

A virágszalonból Angelika is elmondta, hölgyek is meg szokták ajándékozni a férfiakat, népszerű például egy szép üveg bor élővirág dekorációval.

Borítókép: A szolnoki Farády Tamás klasszikus virágcsokorral lepte meg kedvesét, Kass Amáliát

Fotó: Csabai István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!