SPANYOLORSZÁG/tiszaroff

2020.12.13. 07:00

Zsolt és Attila a „világ végén” kötöttek ki Trabantjaikkal

Trabantokkal indult a „világ végére” Vadász Zsolt és Fehér Attila, akik a két autóval több mint ezerháromszáz kilométert tettek meg. Expedíciójukkal ezúttal egy hegyi zarándokoknak fenntartott menedékháznál segítettek a télre való felkészülésben.

P. Pusztai Nóra

Vadász Zsolt (balra) és Fehér Attila a téli tüzelő aprításában is segítettek a hegyi zarándokszálláson

Forrás: Beküldött fotók

Hét országon át nyolcezer kilométert tett meg Tranbantjával Fehér Attila, akihez Spanyolországban csatlakozott a tisza­roffi születésű Vadász Zsolt.

– Végigjártam az El Caminót, középkori öltözetben közel kétezer kilométeren át szedtem a szemetet. Habár ’94 óta csavargok a nagyvilágban, mindig valamilyen nemes célt tűzök ki magam elé – mesélte az elmúlt hónapokról Vadász Zsolt. A Trabant Expedíciókat szervező fiatalembernél jelentkezett Fehér Attila, hogy együtt utazzanak el a spanyolországi Finisterre-fokra, amit a középkorban szimplán csak a „világ végeként” emlegettek.

– Jó volt a klíma és tiszta a levegő, felemelő érzés volt ott állni – szögezte le Fehér Attila.

A Finisterre-fok igazán impozáns látványt nyújt
Fotó: Beküldött fotó

– Nagyon fújt a szél és magas volt a páratartalom – vette vissza a szót Vadász Zsolt. – Általában a zarándokszállásokon tértünk nyugovóra, de az is előfordult, hogy az autóban „nomádkodtunk”.

A Trabantok feltűnőek, már csak azért is, mert nem illenek ebbe a korba, Nyugat-Európában nem is igazán fordulnak elő. Azért vannak az autóim, hogy megmutassam a világnak, nem kell megenni az egész bolygónkat. Az elszemetelődés és klímaváltozás már csak halmazati büntetése az emberiségnek, magunk gyorsítjuk a folyamatot. Erre felhívva a figyelmet, az expedíciókat is mindig valamilyen humanitárius, szemétszedési, környezetvédelmi vagy figyelemfelkeltési akció apropóján szervezzük – részletezte.

Spanyolországban egy hegyen élő, hetvenöt éves férfit gondoztak két napig. Mindent elvégeztek, amire jutott idejük.

Vadász Zsolt (balra) és Fehér Attila a téli tüzelő aprításában is segítettek a hegyi zarándokszálláson
Fotó: Beküldött fotók

– Huszonhét éve lakik ott a menedékszállást üzemeltető Don Tomas. Ezerötszáz méter magasan él, vezetékes víz, áram és minden egyéb nélkül, roppant nomád körülmények között. Téli tüzelőt vágtunk, takarítottunk – elevenítette fel az ott töltött napokat Zsolt.

A két fiatalember útjai a közös szakasz után elváltak. Míg Attila további három ország érintésével hazautazott, addig Zsolt a Via Delapidata útját járja.

– Épp egy középkori várban vagyok – árulta el beszélgetésünk közben. – A feladatom ugyanaz, mint korábban, itt is szemétszedő akciót tűztem ki.

Ha a járványhelyzet engedi, jövőre Afrikába indul a duó.

– Az Afrika Másként Alapítvány önkénteseként korábban már vittünk iskolafelszerelé­seket, építettünk könyvtárat, illetve informatikatermet, most két buszt ajánlottam fel, ezeket szeretnénk eljuttatni – mutatott előre Fehér Attila.

A Trabantoknak meg sem kottyant a gigászi táv leküzdése
Fotó: Beküldött fotó

Illegális szemétlerakókat derítettek fel

Fehér Attila és Vadász Zsolt az Autós Világutazók Klubtalálkozóján ismerkedtek meg. Attila idén a Tisza-tóhoz szervezett, illegális szemétlerakókat felderítő versenyen is részt vett.

– Van kimondottan erre a célra egy applikáció, így nem kellett a családnak kiszállni az autóból, az internetről kapták a koordinátákat és a versenyfeladatot. Az nyerte a megméretést, aki a legtöbb szemétlerakat helyét beazonosította – mondta Vadász Zsolt, a Trabant Expedíciók szervezője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!