szponzorált tartalom

2021.02.24. 12:43

Mi történik egy szürkehályog műtét után?

A szürkehályog (katarakta, cataracta) jelentése a szemlencse elszürkülése, amely miatt látásromlás következik be, a világ „beszürkül”. Ha már kialakult szürkehályog, a szemüveg nem tud segíteni az éleslátás visszaállításában. Itt egyetlen hatékony beavatkozás lehetséges, ez pedig az operáció. Ennek során sor kerül az elszürkült szemlencse eltávolítására, majd egy speciális műlencsével való helyettesítésére. Létezik mono- és multifokális műlencse is.

Forrás: pixabay

Milyen hosszú és milyen veszélyes egy ilyen beavatkozás?

Jó hírünk van: a szürkehályog műtét globálisan az egyik leginkább rutinműtétnek tartott művelet. Ez az egyik legbiztonságosabb, legeredményesebb operációs eljárás. Több technika is létezik a műtét elvégzésre, a legmodernebb az ún. phacoemulsificatios technika. Ennek során nincs szükség altatásra vagy injekcióra, mivel az érzéstelenítés lehetséges szemcseppekkel. A műtét mindössze kb. 10 percet vesz igénybe és mindössze apró kellemetlenséggel jár.

A szürkehályog műtét után mindenképp számítson majd arra, hogy a helyszínen kell még maradnia, hogy fél-egy órát pihenhessen. A pihenést követő rövid orvosi vizsgálatot követően haza is lehet fáradni egy kísérővel.

Honnan sejthetem, hogy nekem is szürkehályogom van?

A szürkehályog főbb tünetei:

  • a homályos látás,
  • az elhalványuló színek,
  • a túl éles színek (lámpák vagy a napfény túlságosan káprázik, kissé fájdalmas nézni),
  • a gyengébb látás éjszaka,
  • kettős- vagy akár többes látás egy szemen,
  • a kontaktlencse vagy szemüveg dioptriájának gyors változása.
  • Természetesen egy bekezdés vagy néhány cikk elolvasása után nem válunk szemorvossá, az adott tünetek más betegség esetén is előfordulhatnak, de ha bármelyik problémát érzékeljük magunkon, akkor érdemes szemész szakorvoshoz fordulni.

    Van más kiút, mint a műtét?

    Sokan ódzkodnak az operációktól, és szerintünk igyekezni is kell elkerülni őket, ha lehetséges. A szürkehályog esetében azonban jelenlegi tudásunk szerint nincsen lehetőség alternatív gyógymódra. Nincs hatékony gyógyszer, szemtorna, vitamin vagy diéta. Azonban, ahogy említettük, a szürkehályog eltávolítása nem hosszú, nem fájdalmas és nem veszélyes beavatkozás.

    Mi történik beavatkozás nélkül?

    A szürkehályog megakadályozza, hogy a fény „normálisan” bejusson a szembe, a színek egyre inkább kifakulnak, a látás homályossá válik. Műtét nélkül az előrehaladott szürkehályog részleges, majd akár teljes vakságot is okozhat.

    Szerencsére az operáció után még egy szürkehályog miatt „megvakult” beteg is visszakaphatja a látását. Tehát annak is viszaadja a látását a beavatkozás, aki túl sokáig halogatta az elvégzését.

    Mit kell tudni a műlencsékről? Ugyanúgy látok majd, mint előtte?

    A műlencse kiválasztása nagyon fontos lépés, hiszen ettől függ majd, hogy milyen lesz a látásunk a műtét után. Itt mind az orvosi szempontok, mind a páciens mindennapi- és munkakörülményeinek felmérésére is szükség van.

    Az egyfókuszú (monofokális) műlencse esetén tökéletes látásra számíthatunk, de csak egy távolságban: vagy távolra, vagy közelre (ez a ritkább, például órásmesterek esetében). A másik távolságra az éleslátáshoz szemüvegre lesz szükség.

    A multi- vagy trifokális műlencsék a szem megfelelő anatómiája esetén az esetek többségében teljes szemüvegmentességet tesznek lehetővé. A közeli és távoli fókusz jól beáll, a monitor távolságra azonban kis százalékban előfordul, hogy továbbra is szemüvegre lesz szükség.

    (PR cikk)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!