ménest alapított

2021.03.01. 20:00

Dr. Fülöp Gyula felélesztené a tiszaderzsi lótenyésztési hagyományt

Napjainkban már kevéssé ismert, hogy egykoron aktív lótenyésztést folytattak Tiszaderzsen, köszönhetően az ott élő nemesi családoknak. Eme régre nyúló hagyományt méltóképp gyarapítja a néhány évvel ezelőtt alapított új ménes. Ezekben a hetekben született meg a világhírű rokonokkal és felmenőkkel büszkélkedő Nekton egyik csikója Tiszaderzsen.

Ujvári László

Kontinens- és olimpiai bajnok felmenőkkel is büszkélkedhet a nemrégiben született Nektillo – mondta dr. Fülöp Gyula

Fotó: Ujvári László

Február 5-én látta meg a napvilágot Nektillo. De miért számít ez mérföldkőnek a tiszaderzsi ménes életében? – erről az elkötelezett fiatal tenyésztő, dr. Fülöp Gyula mesélt hírportálunknak.

– A nevét az édesapja, Nekton és az anyai apa, Candillo nevének összevonásából kapta – vezetett be az egyik lóistállóba dr. Fülöp Gyula. – Utóbbi a belgiumi Lanakenben található ménesből (Zangersheide) származó fedezőmén volt, sikeres nemzetközi pályafutással. Az ő kancautódját, Vanillat hat évvel ezelőtt, a ménes első évében importáltuk a francia-német határ mellől ide, Tiszaderzsre – mesélte büszkén.

Kontinens- és olimpiai bajnok felmenőkkel is büszkélkedhet a nemrégiben született Nektillo – mondta dr. Fülöp Gyula
Fotó: Ujvári László

A fiatal csikó igazi különlegessége azonban az édesapja történetében rejlik. Nekton az egyik német tenyésztőszövetség (Holstein) tulajdonában állt egészen 2019 végéig. Szerencsére sikerült megvásárolni, majd Tiszaderzsre szállítani, ahol azóta is tenyésztési feladatokat lát el.

Nem akármilyen családból származik. Egyik anyai ági rokona, Cento olimpiai csapatbajnok, valamint Európa-bajnok is volt Otto Becker társaságában. Tavaly pedig Nekton fia, Nerrado lett a német díjugrató bajnok.

– Előkelő német kancacsaládból származik Nekton, ezért is nagy dolog, hogy az első Magyarországon nemzett és született utóda, Nektillo a tiszaderzsi ménest erősíti – magyarázta a tenyésztő.

A helyi kötődésű dr. Fülöp Gyula néhány évvel ezelőtt költözött vissza a fővárosból a Tisza-tóhoz. Édesapjával és a család jó barátjával, dr. Kuthy Lajos tiszafüredi állatorvossal közösen váltották valóra a régi álmot, egy ménes alapítását. Gyermekkora óta szövögeti terveit, hogy egyszer a Nagykunságban és a Tisza-tónál is születhessenek olyan lovak, melyek hazai és nemzetközi lovasversenyeken is bizonyítanak.

– Hat évvel ezelőtt vásároltam meg ezt a birtokot itt, Tiszaderzs mellett, azóta évről évre folyamatosan fejlesztjük mind az infrastruktúrát, mind pedig a tenyészállományt – idézte fel a kezdeteket Gyula. – Nekton 2019-es megvásárlása csúcspontnak tekinthető a ménes életében – hangsúlyozta.

Sőt, azóta tovább gyarapodott a tiszaderzsi méntelep, a közelmúltban kötött Medgyesi családdal való együttműködés révén a Hortobágyról Tiszaderzsre költözött Jerikó, az impozáns megjelenésű arab telivér fedezőmén.

A Tisza-tavi Keresztyén Polgári Kör – melynek Gyula az egyik alapítója – feltáró kutatómunkát végez az egykori tiszaderzsi és Tisza-tó térségi lótenyésztési hagyománnyal kapcsolatban. Nemrégiben hivatalos levélben fordultak a Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesületéhez, ezáltal kerültek kapcsolatba a Jász-Nagykun-Szolnok megyei díjugrató szakág nyugalmazott vezetőjével, Babochay Györggyel, aki – mint arról hírportálunkon is beszámoltunk – könyvében már feldolgozta a megye lótenyésztésének gazdag múltját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!