JÁSZKUNSÁG

2021.06.20. 10:00

Hoztunk néhány jó tanácsot a hőség idejére

Szombaton 0 órakor életbe lépett a hőségriasztás, Müller Cecília országos tisztifőorvos kedd éjfélig rendelte el a másodfokú intézkedést.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Megérkezett a kánikula, és ahogy arról már korábban írtunk, a nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A köpönyeg.hu azt írja, fronthatás ugyan nem lesz, de a kánikula miatt az arra érzékenyeknél enyhe melegfrontra jellemző tünetek alakulhatnak ki. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel. Sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A meleg idő leginkább a keringési rendellenességben szenvedőket viselheti meg, náluk vérnyomás-ingadozás, fáradékonyság alakulhat ki. Erős lesz az UV-sugárzás is.

Mégis mit tegyünk, hogy egy picit elviselhetőbb legyen a forróság?

Az első és legfontosabb, hogy fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot. Ez azonban ne cukros üdítő vagy alkohol legyen, hanem leginkább víz, hiszen a szervezetben pótolni kell az izzadással elveszített folyadékot és az ásványi anyagokat.

Ne tartózkodjunk hosszabb ideig a napon. A testünk egy idő után nem tudja kezelni a hevülést, a folyadékveszteséget, és kimerül. Fontos, hogy lehetőség szerint inkább árnyékos helyet válasszunk, ha a szabadban tartózkodunk.

Ne ugorjunk felhevült testtel a vízbe, mert akár keringésmegálláshoz is vezethet a hirtelen jött nagy hőkülönbség. Mindenképpen zuhanyozzuk vagy locsoljuk le testünket vízbe mártózás előtt.

Kánikulában kerüljük a megterhelő fizikai munkát, hiszen a testi megerőltetés csak még hamarabb kimeríti a szervezetet.

Válasszunk jól szellőző, laza ruhadarabokat, és a szabadban érdemes kalapot is viselni, használjuk legyezőt.

A klímát autóban és otthon is csak mértékkel használjuk, mert akár több kárt okozhatunk vele, mint hasznot. Ha ugyanis túlhűtjük az autót, lakást, az izületi és légúti megbetegedésekhez vezethet. Emellett nagyon fontos, hogy minden évben nézessük meg szakemberrel a rendszert, mert azzal is óvjuk egészségünket.

És végül, de nem utolsó sorban: gyereket és állatot egy percre se hagyjon senki az autóban! Többek között erre is felhívja a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság közösségi oldalán:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!