A víz világnapja

2022.03.22. 18:45

Idén a felszín alatti vizek fontosságára hívják fel a figyelmet

A víz világnapját minden évben március 22-én ünnepeljük. Az idei jelmondat: Láthatóvá tenni a láthatatlant.

Szoljon.hu

Forrás: vizvilagnap.hu

A víz világnapjának célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először egy évvel később, 1993-ban tartották – írja a wikipédia. Az ENSZ közgyűlése által 2015-ben elfogadott Fenntartható fejlesztési célok 6. pontja azt a célkitűzést foglalja magában, hogy 2030-ig mindenki számára biztosítani kell a Földön a hozzáférést az egészséges ivóvízhez.

Forrás: vizvilagnap.hu

A világnap hivatalos oldalán idén a felszín alatti vizek fontosságára hívják fel a figyelmet. 2022 jelmondata: Láthatóvá tenni a láthatatlant. Mint írják, a felszín alatti vizek láthatatlanok, jelenlétüket mégis mindenhol tapasztaljuk. A lábunk alatt meghúzódó víz egy rejtett kincs, ami a világ szárazabb területein élőknek az egyetlen vízforrása lehet. Édesvízkészletünk jelentős hányadát ezek a vizek teszik ki: táplálják az ivóvíz-hálózatot, a higiéniai rendszereket, az ipart és a mezőgazdaságot, fenntartják a természetes ökoszisztémákat.

A portálon sok hasznos információ várja az érdeklődőket, emellett rajzpályázat és több kihívás is cselekvésre buzdítja azokat, akik szeretnének tenni környezetükért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!