Megvédett vb-cím

2023.01.19. 11:25

Jászsági pecások diadala a horgász-világbajnok magyar válogatottban

Magyarország megvédte vb-címét, miután a közelmúltban a Dél-Afrikai Köztársaságban megrendezett II. Free Style Method Feeder Horgász-világbajnokságon első helyezést szerzett. A tizennégy fős aranycsapatot két jászberényi és egy alattyáni pecás is erősítette.

Mészáros Géza

A feeder-módszerrel horgászó magyar válogatott csapatban és egyéni kategóriában is sorra nyeri a fényes érmeket. Legutóbb, tavaly decemberben a dél-afrikai világbajnokságon taroltak pecásaink

Forrás: Beküldött fotó

A method feeder elnevezés a horgászatban régi nagyhalas fogási módszert takar. A klasszikus értelmezés szerint methodnak nevezik azt, amikor az etetőanyagot rágyúrják egy olyan kosárra, melynek hossztengelyén fut keresztül a zsinór, a csalit pedig a kosárhoz közeli horogra helyezik. Így az etetés a horog közvetlen közelében történik. Az efféle hobbihorgászat gyorsan elterjedt a világon, ezért hamarjában nemzeti és nemzetközi method feeder szakszövetségek alakultak. Az általuk megszervezett új versenytípus rövid idő alatt berobbant a szabadidős horgászatba is, ezzel új dimenziókat nyitva többmillió horgász számára.

De kezdjük az elején! Az olasz szövetség által a római Borghese-tónál 2019 novemberében zajló I. International Fisheries Challenge elnevezésű horgászverseny keretein belül mérhették össze először tudásukat nemzetközi szinten is a method horgászok. Akkor az öt nemzet tíz csapata versenyét, sporttörténelmet írva, a magyarok nyerték meg.

E diadal arra ösztökélte a magyar szövetséget, hogy a műfaj számára egy újabb világjáték helyett inkább egy nagyobb presztízzsel bíró világbajnokságot rendezzen hazánk.

Ennek lett a hozománya, hogy 2021 szeptemberében Bátonyterenye-Maconkán, a festői szépségű Maconkai-víztározón és tórendszerén megrendezték az I. Free Style Method Feeder Horgász-világbajnokságot. A tizenegy ország tizenhét csapatát felvonultató mezőnyben a magyar delegáció, túlzás nélkül, szenzációsan szerepelt. Az „A” csapatunk aranyérmet, e válogatott két tagja pedig egyéniben arany-, illetve ezüstérmet szerzett, míg a „B” válogatottunk szoros versenyben végül az ötödik helyen végzett.

A sikert sikerre halmozó magyar válogatott jászsági pecásait az egyik legnevesebb horgász-webáruház támogatta szereplésükben. Balról jobbra: Újszászi Dániel, Raffer Kristóf, Szabó Bence, Kiss Péter, Sisa József
Forrás: Beküldött fotó

És elérkeztünk a jelenhez, illetve a közelmúlthoz. Immáron ugyanis a II. Free Style Method Feeder Horgász-világbajnokság is lezajlott, mégpedig tavaly év végén. A versenyt Dél-Afrikában, Mokopane mellett, a Nyl Biodiversity Dam vízterületén rendezték meg. A magyar válogatott november 26-án indult útnak, és újabb fényes érmek birtokában december 6-án tért haza. Ám erről már a világbajnok csapat tagja, a jászberényi Sisa József beszéljen.

Végig óriási élményben volt részünk. Az elmúlt évek nemzetközi versenyeinek győzteseként, a szakág első világbajnok csapataként, tehát címvédőként kellett volna, hogy valamiféle nyomás legyen rajtunk. De őszintén mondom, nem volt.

– Nem elbizakodottak voltunk, hanem tudtuk, hogy jól fogunk teljesíteni. Egy hatalmas vízterületen, egy méretes aranybánya-tónál versenyeztünk. A hibátlan szállásunk is e csodás környezet közelében volt. A verseny hetét egy felejthetetlen Safari-parkos kiruccanással kezdtük, ez mindenkit izgalomba hozott – foglalja össze a magyar sikerek kezdetét a jászberényi, jászapáti és jászszentandrási futballcsapatokat is megjárt 53 esztendős sporthorgász.

Az alattyáni Szabó Bencét (jobbról) nem először segíti nemzetközi éremhez jutni a jászberényi Újszászi Dániel (balra)
Forrás: Beküldött fotó

Sisa József arról is beszámolt, hogy világversenyeken a csapatokat a szövetségi vezetőkből, a versenyzőkből és segítőikből állítják össze. A magyar nemzeti válogatott tagjai Polyák Csaba kapitány, Döme Gábor másodkapitány, Sipos Gábor csapatvezető, valamint Bakó Péter, Bodzsár Norbert, Kiss Péter, Novák János, Szabó Bence versenyzők, illetve Balog Áron, Raffer Kristóf, Sisa József, Ujszászi Dániel, Takács Péter és Vincze Márk segítők voltak, akik mindannyian világbajnoknak tekinthetők. Közülük többen részesei voltak az I. International Fisheries Challenge-en és az I. Free Style Method Feeder Horgász-világbajnokságon egyaránt győztes magyar csapatnak is.

Köztük a jászberényi Sisa József, aki most Dél-Afrikában azt a Kiss Pétert segítette, aki a nagyon előkelő nyolcadik helyet szerezte meg. A szintén jászberényi Ujszászi Dániel második alkalommal vett részt világversenyen, ő ezúttal is az egyéni második helyen végzett, alattyáni Szabó Bence segítője volt.

Az egyéni világbajnok a 2x5 órás versenyidő alatt fantasztikus horgászattal, két szektorelső hellyel, a 168,28 kg halat mérlegelő Bakó Péter lett. Az ezüstérmes (egy szektorelső, illetve egy -második hellyel) Szabó Bence 185,77 kg halat mérlegelt, míg a bronzérmes cseh Pavel Hanus 140,55 kiló pikkelyest fogott. Az eredmények összevetése jól mutatja a magyarok kiemelkedő teljesítményét. Csapatban a második helyen Németország, a harmadikon Csehország végzett.

Sporthorgászok lévén, a versenyzők és szervezők a kifogott halak mindegyikét természetesen épségben visszaengedték vizes élőközegükbe…

Ezek után újra görbülhet a bot, jöhet a III. Free Style Method Feeder Horgász-világbajnokság, amelyet ez év végén a spanyolországi Valenciában rendeznek meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!