dr. Bartha Júlia

2023.08.12. 18:30

Hamarosan új tanulmánykötettel jelentkezik a karcagi néprajzkutató

Valami készül, írja Facebook-oldalán dr. Bartha Júlia néprajzkutató, turkológus. Az eddig húsznál több megjelent munkát, tanulmánykötetet, hanganyagot, elektronikus formában kiadott közlést, illetve könyvszerkesztést jegyző szakembert várható új kötetéről kérdeztük.

Szathmáry István

A Nagykunság a szülőföldem, mindent, ami fontos az embernek, innen kaptam – mondja dr. Bartha Júlia keletkutató

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Hangyási Attila

– Igen, valami készül. Már éppen nyomdában van a Kelet kapuja tanulmányok a török kultúra köréből című kötetem, az elmúlt hat évem írásaiból szerkesztett könyv. Mivel már összegző szakaszába léptem az életemnek, fontosnak tartom, hogy az itt-ott, többek között gyűjteményes kötetekben megjelent tanulmányaim egy csokorba szedve is olvashatók legyenek. A most napvilágot látó könyvben szó van a török-magyar táplálkozási kultúra közös pontjairól, a Kunságban és Törökországban egyaránt kitüntetett szerepű juhászatról, az anatóliai ’madzsar’ falvakról, s a keleti ember számára különösen fontos rokonsági rendszerekről. Emellett belefoglaltam három jelentős, Kelet-Anatóliában tett utazásom feljegyzéseit, úti élményeit is. 

A végén, amolyan utószóként az eddigi török-magyar kutatás történetét foglalom össze. A kötet kész, most nyomják, egy hónapon belül várható a megjelenése, de csak ősszel tudom bemutatni, amikor újabb törökországi utamról visszatérek.

– A kötet hátoldalán olvasható felsorolás szerint a Kelet kapuja huszonharmadik önálló munkája. Mennyiben tér el, s hoz újat ez a kötet a korábbi tanulmányaihoz mérve? 

– Önálló kötetként ez lesz a tizennyolcadik megjelent munkám. A többi elektronikus formában, interaktív CD-n, vagy az academia.edu oldalán megjelent kötet, illetve a YouTube videómegosztón elérhető film. De én, az egyáltalán nem idejétmúlt Gutenberg-galaxis híveként a könyvre esküszöm. A mostani munkám annyiban tér el a korábbi monográfiáktól, hogy ez a Budapesten, Ankarában, vagy máshol megjelent, de már szinte elérhetetlen tanulmányokat sorolja fel. Így összeszerkesztve inkább hasznos azok számára, akik az összehasonlító néprajzzal foglalkoznak, vagy csak úgy érdeklődnek a török népi kultúra iránt. Közel negyven éve vagyok a pályán, ennyi idő alatt az ember megérik arra, hogy számba vegye, összegezze mindazt, amit elvégzett. Úgy gondolom, már magam mögött tudom a nagylélegzetű munkákat, de nem állítom, hogy többet nem írok. E nélkül már nem tudnék élni, ha bevillan valami kihagyhatatlan téma, akkor utána eredek. Igen, ez a kötet is a számvetés része, de úgy érzem, nem rossz ez a mérleg. 

– A legutóbb megjelent, a Nagykunság szerelmes földrajza életének hazai, szűkebb környezetéről szól, s most újra másik szenvedélye, a török kultúra felé fordult. Hová húz igazából a szíve? A hazai törökök, vagyis a kunok, illetve a keleti rokonok felé? 

– A Nagykunság a szülőföldem. Minden, ami fontos az embernek, a mércét és mértéket, amellyel a világot és magamat mérhetem, innen kaptam. Azt hiszen, hogy amit csakis én tehettem a Nagykunságért, ahhoz, hogy feltárjam, összegezzem a népi kultúra keleti örökségét, mindenképpen kellett a törökségi kultúrára való kitekintés. Nagy út volt, sok utazással, de megérte, mert bár nem mérhetem magam Györffy Istvánhoz, de a török kutatásokban az ő vonalát követtem. Közben persze szerelmem lett Anatólia, a törökországi törökség néprajza. De mindig igyekeztem a mérleget egyensúlyban tartani. 

A Nagykunság a kenyeremet adta, és az ember szíve is ott legyen, ahol a kenyerét szeli. Ugyanakkor a másik a szerelem, a szenvedélyes kaland a török kultúrával szintén kitöltötte az életemet. Jó választás volt! Nagyon szeretem azt az országot! Már otthon érzem magam ott is, de egy hónap után mindig haza kell jönnöm, mert olyan honvágyam van, hogy nem is bírnám tovább.

– Amint útjára bocsátotta a mostani munkáját indul Törökországba. Milyen tervekkel veszi újra kézbe a vándorbotot? 

– Szeptember közepén utazok. A hagyományos árucsereformák, a középkori kereskedelem nyomai, a hánok, karavánszerájok világa és persze a népművészet érdekel.  Bursába, a selyemút  egyik állomására készülök, emellett a közeli Iznik, az ókori Szmirna, a 16.századi kerámiaközpont érdekel. Izniki kerámiák egyébként szép számmal fordulnak elő a hazai leletanyagokban is, azonkívül szemmel látható a magyar népi fazekasság és a török kerámia közötti kapcsolat is. Tavaly már jártam ott, de most úgy érzem, újra vissza kell mennem. Nagyon érdekes, hogy az izniki fazekasok évszázadok óta ugyanazokat a színeket és mintákat alkalmazzák. Iznik álomszép, meghitt kisváros aprócska műhelyboltokkal. Persze érdekel a népművészet más területe is, kiváltképp a hímzések, motívumok világa, ami bátran mondhatjuk, végigvezethető az Altajtól a Duna-tájig. November végén még egyszer elutazok majd, akkor Muglában az ottani egyetem által szervezett konferencián veszek részt, így ennek az évnek is jó lesz a mérlege. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!