Visszatérő madár

2023.08.13. 12:30

Újra Szajolnál, a Tisza-parton járt a legidősebb fekete gólya

Öreg gólya nem vén gólya. Jól tudják ezt a Tisza-mentén, ahol már többször is feltűnt ugyanaz a fekete gólya. A visszatérő madár nem kevesebb, mint húsz esztendős.

Rimóczi Ágnes

Két ujját elveszítette a húsz esztendős gólya

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park

Fotó: Nagy Gábor

Egy régóta nyomon követett fekete gólyát (Ciconia nigra) sikerült „távcsővégre kapnia” augusztus 4-én a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet illetékes természetvédelmi őrének hajós területbejárás közben. Egy évvel ezelőtt is találkozott a madárral.

A folyóparton ácsorogva került szem elé a madár, amely jobb lábán színes gyűrűt visel. A helyszín szinte ugyanaz volt, mint tavaly: a szajoli Tisza-part. A fekete gólya türelmesen megvárta, míg a megfelelő távolságból a gyűrűjének karaktereit leolvassák: 5082 – olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park honlapján közzétett beszámolóban.

Az is gyorsan kiderült, hogy a madár egy igazi „aggastyán” már.

Idén nyáron betöltötte a 20. életévét és ezzel újfent megdöntötte a saját maga által tartott rekordot: jelenleg ez a legidősebb fekete gólya. Nemcsak hazánkban, hanem Európában, sőt a faj egész elterjedési területén jelölt egyedek közül bizonyítottan ez az egyed a legöregebb, természetes élőhelyén megfigyelt példány

– tették közzé a szakemberek a különleges hírt.

Kiemelték: ez a gyakorlati természetvédelem sikere is, hiszen ez a fekete gólya sok éve tér vissza kedvelt fészkelőhelyére, a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetbe, ahol a fészkelő- és táplálkozóhelyek védelme eredményeként megfelelő életfeltételek várják.

Az újbóli megfigyelés során az is kiderült, hogy viszontagságos éven van túl ez a fekete gólya, ismeretlen okból ugyanis jobb lábán két ujját is elveszítette, illetve színes jelölőgyűrűjéből is hiányzik egy kisebb darab.

Az 5082 gyűrűszámú madarat 2003-ban Hercegszántón gyűrűzte fiókaként Kalocsa Béla. A fekete gólya fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 500 000 forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!