KépÍrás

2023.09.28. 10:02

Kengyel, ahol már hiába vár a búsképű lovagra a híres szélmalom - galériával

A fotós a környezetet olvassa: tájakat, településeket, tárgyakat, épületeket, formákat, jelenségeket, arcokat, alakokat, mozdulatokat. Az újságíró is. Az egyik fényképezőgéppel dolgozik, a másik klaviatúrával. Az eredmény: ezúttal Kengyelen barangolhatnak olvasóink.

Jenei Gyula

Kengyel

Fotó: Mészáros János

Mekkora árnyéka lehet egy kunhalomnak? És a szélmalomnak, ami rajta áll? Több emeletnyi magas, műemléki védelem alatt álló hatalmas épület. Évszázadon át őrölték benne a környék gabonáját a levegő erejével. Mekkora ereje lehet a levegőnek? A szélnek. Láthatjuk a tévében, az interneten az egyre szélsőségesebb időjárás egyre durvább rombolásait: viharok, hurikánok, tornádók.

Ha Don Quijote száz éve szeles időben erre járt volna, bizonyára megmérkőzik ezzel az óriással is, s a lapátok itt is kikapják nyergéből az elmés nemes lovagot. De ma már nem. Az idő lekötözte a szélmalmot, a búsképű is belefáradt mindenféle küzdelembe. Talán rájött, hogy a mai világ már meg sem mutatja az ellenség arcát. Manapság a jó vagy a vélt jó nem találkozik a gonosszal, a tehetetlenség, a kiszolgáltatottság pedig nem kerül testközelbe a világ érdekelvű működtetőivel. Don Quijote meghalt. Eltemettük magunkban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!