KépÍrás

2024.03.30. 14:00

Törökszentmiklós: a város, melynek piacterére egy novellában is ráismerhetünk

A fotós a környezetet olvassa: tájakat, településeket, tárgyakat, épületeket, formákat, jelenségeket, arcokat, alakokat, mozdulatokat. Az újságíró is. Az egyik fényképezőgéppel dolgozik, a másik klaviatúrával. Az eredmény: ezúttal Törökszentmiklóson barangolhatnak olvasóink.

Jenei Gyula

Megállapítható-e a felvételekből, ha a fotós a szülővárosát fotózza? Szerintem igen, bár az igazi az lenne, ha nem ismerném a kötődését, és úgy szúrnám ki, hogy Mészáros János törökszentmiklósi. Persze az sem biztos, hogy tényleg árulkodnak a képek. S ha mégis, akkor mi bennük a más? Bensőségesebbek, otthonosabbak? Nem tudom.

Törökszentmiklós
Fotó: Mészáros János

Csak azt, hogy a felnevelővárosoktól, -helyektől nemigen tudunk szabadulni. És többnyire nem is akarunk. Meghatároznak bennünket, szemléletet és témát adnak. Múltkor például Darvasi László novelláját mutattam a diákoknak az egyik órán. Valamelyik fiú azt mondta, ez olyan, mintha a miklósi piacot írta volna meg benne a szerző. Már nem emlékszem, említettem-e előtte, hogy Darvasi törökszentmiklósi, és máig hazajár édesanyját látogatni. Az meg mindegy, hogy tényleg a miklósi piacot írta-e meg, de ha az olvasó arra ismer rá, akkor egy kicsit, nyilván, azt is.

 

A könyvhétre pedig megjelenik a nagyregénye: Neandervölgyiek. Közel másfélezer oldal, és sokfelé játszódik a cselekménye, de a fő helyszín a szülőváros és környéke. Biztosan lesz egy könyvbemutató, író-olvasó találkozó Miklóson, s akkor ezek a szobor- és utcaportrék, napraforgós vagy búzakalászos csendéletek, aratásról, motoros és lovas felvonulásról szóló képek talán kiegészülnek az irodalmi est eseményfotóival. Még az is lehet, hogy az egyiken a diákom dedikáltat majd Darvasival. És talán azt is megkérdezi tőle, hogy abban a novellában tényleg a törökszentmiklósi piacot írta-e le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!