Jászkunság

2023.10.13. 12:00

Egyre több fiatal számára vonzó a katonai pálya

Tizenhét fiatal kezdte meg önkéntes katonai szolgálatát (ÖKSZ) és az ezzel kapcsolatos képzését épp egy hónappal ezelőtt Szolnokon, a 68. Területvédelmi Zászlóaljnál. Egy igazán motivált, fiatal csapat jött össze a képzésre – számolt be minderről Terenyi Krisztina őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei 9. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője. Tőle azt is megtudtuk, hogy a fiatalok számára miért lehet vonzó e pálya.

Mészáros Géza

Nagy Nóra számára az eddigihez képest mozgalmasabb élete miatt vált szenvedélyé a katonai pálya

Forrás: Beküldött fotó

– A 2024/’25-ös tanévtől megváltoznak a felsőoktatási felvételi eljárás pontszámítási szabályai. Az 500 pontos rendszerben a tanulmányi és érettségi eredményekre legfeljebb 200-200 pont szerezhető. További maximum 100 pontot adhatnak a felsőoktatási intézmények az általuk meghatározott egyéb követelményekre, eredményekre. Mindez viszont nem érinti az önkéntes katonai szolgálat teljesítésért járó többletpontokat. Aki elvégzi a 6, illetve 12 hónapos kiképzést, biztosan megkapja az őt megillető 16, 32 vagy 64 pontot. Így az is lehetséges, hogy 500-nál is magasabb pontszámmal vághat neki a felvételinek.

– Milyen készültségi állapotban vannak ezek a fiatalok?

– Jelenleg az alakulat-választás fázisában vannak, mellyel kapcsolatban többen is úgy nyilatkoztak, hogy szeretnék magukat alakulatnál is kipróbálni az alapkiképzést követően. A haderőfejlesztési programnak köszönhetően, annak fokozatos megvalósulásával, minőségi körülményeket, korszerű technikai eszközöket és versenyképes jövedelmet ígér a honvédség a katonáinak. Átfogó szervezeti és technikai fejlesztések, új, modern eszközök, növekvő illetmény jellemzi a mai Magyar Honvédséget.

– Anyagilag hogyan jár az illető, aki jelentkezik erre a szolgálati formára?

– A képzés első két hónapjában az illetmény a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg, ez jelenleg bruttó 232 ezer forint. Aki a program második részében speciális területet választ, már a garantált bérminimumot kapja havi illetményként, amely jelenleg bruttó 296 ezer 400 forint, a 25 év alattiak számára közel 242 ezer forint. A résztvevőknek jár továbbá ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazási költségtérítés – sorolta az előnyöket Terenyi Krisztina őrnagy.

Nagy Nóra közkatona a középiskola elvégzését követően jelentkezett önkéntes katonai szolgálatra.

– Eddigi életvitelemhez képest gyökeres változást jelentenek a mostani mindennapok – szólaltattuk meg a fiatal hölgyet is arról, hogy miért megfontolandó nők számára is a katonai szolgálat.

– A mozgás a napjaim részévé vált, kiképzőim nem csak a katonai életben, de a mindennapok során is hasznosítható tudást biztosítanak számomra. Az alapkiképzést követően a Debreceni Páncélozott Hajdúdandár kötelékében szeretném megmérettetni magamat. Terveim között szerepel a külföldi szolgálat is, de mindezek előtt szeretném elsajátítani a kiképzés minden elemét, és minél inkább megismerni a honvédséget – tette hozzá határozottan.

– Ez tehát az önkéntes katonai szolgálatát előnye. De mi a napjainkban szintén sokat hallott önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatról? – érdeklődtünk újra a toborzó iroda vezetőjétől.

– Ez a lehetőség elsősorban azoknak szól, akik tanulmányaik vagy meglévő munkahelyük mellett szeretnének részt vállalni a lakóhelyük, lakókörnyezetük védelmi feladataiban. Ők az évi húsz napos kiképzés mellett veszély- és katasztrófahelyzet, például árvízi védekezés elhárításában, rendezvénybiztosítási, toborzási, illetve különböző díszelgési feladatokban vehetnek részt. A tartalékosok felkészítése és alkalmazása alapvetően a lakóhelyhez tartozó járásban, megyében történik. A szolgálatért természetesen a területvédelmi tartalékosok is különböző juttatásokban részesülnek, mint például szerződéskötési díj, rendelkezésre állási díj, illetve a tényleges szolgálatuk ideje alatt beosztásuknak megfelelő fizetést kapnak. És ne feledjük, hogy meghosszabbították a kiemelt bérezésű LYNX harcjárművezető programot is. Akik elhivatottak a harcjárművek iránt, még október 22-ig tudnak jelentkezni személyesen a Hódmezővásárhelyen folyó programra.

– Hová lehet fordulni további információkkal?

– A toborzó irodák várják a katonai pálya iránt érdeklődőket a megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálatokon. Szolnokon személyesen a Táncsics Mihály utca 5-7. szám alatt lehet velünk találkozni, vagy akár online, a www.iranyasereg.hu internetes oldalakon is lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!