Szoljon podcast

2023.10.17. 17:00

Leskó Anna: Alig van ma már olyan gyermek, aki rendszeresen sportol

Gerinctornát, jógát, harcművészetet oktat, Funkcionális Intim Tréninget tart, MediBallt tanít, gyógytestneveléssel és természetes hormonegyensúly tanácsadással is foglalkozik. Leskó Anna saját bőrén és tanítványain keresztül is tapasztalja, miért fontos a mozgás. A szolnoki szakember a lelki egészségmegőrzésről is hitelesen beszél. Tanácsait ezúttal a Szoljon.hu podcastjében osztotta meg Daróczi Dorottyával és a hallgatókkal.

Rimóczi Ágnes

Vendégünk Leskó Anna tréner

Fotó: Daróczi Dorottya

– Miért fontos, hogy a gyerekek rendszeresen mozogjanak?

– Elsősorban a testi, fizikális egészségük miatt, hiszen nagyon sokat ülnek az iskolapadban. Azért fontos a mozgás, hogy aktívak legyenek, hogy jó keringésük, jó kedvük legyen, mert bizony ebben is szerepe van a mozgásnak. Azért is hangsúlyos, mert így le tudják vezetni a feszültségüket, s a mozgás által testileg, lelkileg nyitottabbá válnak.

– Mik a tapasztalata munkája során? Mennyire nagy e téren a probléma?

Sajnos nagyon nagy. Egyrészt amit említettem, a sok egyhelyben ülés miatt. Ez különösen a kicsiknél nagysúlyos, hiszen nekik óriási a mozgásigényük. Régen, a mi időnkben ritka volt az olyan gyerek, fiatal, aki nem sportolt, ez ma már sajnos nem így van. Alig van gyerek, aki rendszeresen sportol.

– Erre nem megoldás a mindennapos testnevelésóra?

– Segíthet. A kérdés csupán az, hogy ezeket a tanórákat milyen feltételekkel tartják meg, mennyire bújnak ki ezek alól a gyerekek, az is fontos, hogy milyen fejlesztések történnek ezeken az órákon.

– Van olyan korosztály, amelyiknél súlyosabb a helyzet?

– Véleményem szerint minden korosztálynál súlyos a helyzet. Manapság inkább különórákra járnak a gyerekek, korrepetálásra vagy éppen tehetséggondozásra hordják a szülők őket. A sportra sokkal kevesebb idő és energia jut.

– Mi történik ezekkel a gyerekekkel, ha nem változik ez a helyzet?

Sok a frusztrált, stresszes, szorongó gyerek. De sajnos olyan teljesítménykényszeres, maximalista világgá alakítottuk a környezetet magunknak is, s sajnos a gyerekeknek is, ami nagy problémát okoz. Ebből tud valamennyit oldani a sport, azok a gyerekek, akik sportolnak, levezetik az energiájukat

– Hogyan válasszunk sportágat a gyerekeknek?

– Vannak olyan fiatalok, akik nem túl kitartóak és váltogatják a sportágakat, vannak, akik keresik a megfelelőt. A szülő felelőssége, hogy navigálja és buzdítsa, hogy legalább egy darabig próbálkozzon az adott sporttal, ha már lesz sikerélmény, akkor változhat a gyerek hozzáállása. Természetesen vannak helyzetek, amikor érdemes váltani. A sport nagyon fontos szerepe még, hogy közösségben vannak a gyerekek.

– Hogyan lehet megtartani a mentális egészségünket?

– Újra és újra kell tervezni magunkat. Mindig meg kell találni azokat az eszközöket, lehetőségeket, amivel ezt megtehetjük. Alkalmazkodni kell a rohanó világunkhoz ebben is. Ha nem rendezzük a lelki dolgainkat, az önismeretünket, akkor nem érezzük jól magunkat, bármit teszünk. Egy jó módszer például a Mediball (egy tai chi mozgásra épülő, kínai eredetű labdajáték) módszere, ahol a fizikai és szellemi és lelki fejlesztés párhuzamosan zajlik. Vannak technikai dolgok, s jó módszer még a tudatos jelenlét is, ami ma egy divatos dolog, de nagy szükség van rá, hiszen manapság sokszor nem vagyunk jelen, mindig készülünk valamire. Nem a jelent éljük meg. Azt is meg kell értenünk, hogy az intellektuális képességünk csak egy pici részünk. Ennél sokkal többrétű az ember működése, nem csak az fontos, hogy ki mennyire okos. A szellemiség, az érzeteink, az érzelmeink legalább annyira hangsúlyosak, ha nem még inkább azok. Meg kell ismerni a képességeinket, amik a mozgással is fejleszthetők.

– Végül: mik a hétköznapi tanácsai?

– Üljünk fel a kerékpárra, álljunk fel a rollerre, közlekedjünk úgy. Jó módszer, ha például szülő és gyerek együtt jár mozogni. Hétvégente kiránduljunk, sétáljunk, biciklitúrázzunk. Mutassunk, mi felnőttek példát a gyerekeknek! Legyünk együtt, hiszen a közösségi élmény nagyon sokat ad az életünkhöz.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!