Guri igazí ínyenc

2024.02.22. 06:55

A helybeliek adják össze a pénzt az Apáti határában telelő gólya ebédjére – videóval

Lelkes madárbarát lakosok gondoskodnak a gólya mindennapi betevőjéről, ellátásáról.

Illés Anita

A Guri névre keresztelt fehér gólya nem repült el társaival melegebb éghajlatra, hanem itthon próbálja átvészelni a telet, Jászapátin várja a tavaszt. Nem jókedvében maradt itt, sajnos erőnléte, egészsége nem volt alkalmas a vonulásra. A barátságos vándormadarat január elején fedezték fel a város határában, hamar a helyiek kedvence lett. A Telelő gólyák – Gólyateleltetés Facebook oldalon is sokan nyomon követik a sorsát.

gólya,madárbarát,ínyenc,apáti
Gulyás Éva hobbi fotós örökítette meg falatozás közben Gurit, a Jászapátin vendégeskedő gólyát. Szemmel láthatóan jóízűen fogyasztja el a lakosok felajánlásából beszerzett táplálékot
Fotó: Gulyás Éva  / Forrás: Beküldött

– Január 7-én telefonált egyik ismerősöm, hogy a menye egy fehér gólyát látott a város határában, aggódott, hogy mi lesz vele télen. Akkor már tudtam a madár ittlétéről, hiszen néhány nappal korábban egy jászkiséri fiatalember is jelezte. Ezek után Mihályi Gergő osztott meg a közösségi oldalon egy videót a határban bóklászó gólyáról – kezdte Guri történetét Gulyás Éva hobbi fotós, a vándormadár egyik önkéntes segítője. 

Megkereste ismerősét, Urbánné Juhász Ágotát, aki azon a környéken lakik, ahol a videó készült, valamint felvette a kapcsolatot a Telelő gólyák – Gólyateleltetés csoporttal, melyet 2017-ben Márton Vlad András hozott létre. A két lelkes madárbarát a munkacsoport szakszerű irányításával kezdte el etetni Gurit, hogy túlélje a táplálékban szegény téli hónapokat. A helyiek közül is sokan szívükön viselik a településre tévedt madár sorsát, ezért etetéséről összefogással gondoskodnak.

– Rendszeresen viszünk Gurinak élelmet. Nagyon fontos neki az állandóság. Még azt is észreveszi, ha nem a fő etetője, Ágota, hanem én megyek etetni. Eleinte, amikor még mínusz hat fok is volt, naponta kétszer jött falatozni. Ahogy enyhül az idő, egyre kevesebbet látjuk, már csak délután tartózkodik a szokott helyén – mesélte hírportálunknak Gulyás Éva, aki a lakosok által felajánlott pénzből vásárolja meg Gurinak a napi betevőt. 

Kedvence a trancsírozott csirkenyak, de kapott már csirkeszívet is csemegének, sőt egy horgász apró halacskákkal lepte meg. Az önkéntes segítő folyamatosan dokumentálja Guri mindennapjait, hiszen nem telik el úgy nap, hogy ne érdeklődének a madár hogyléte felől. A madárbarátok bíznak benne, hogy a helyi összefogásnak köszönhetően Guri gólya egészségesen túléli a tél hátralévő részét. 

A Telelő gólyák – Gólyateleltetés Facebook-oldalon gyönyörű fotókon, videókon mutatják be a Jászapáti határában felbukkanó, védett madár életét. Legutóbb február 18-án osztottak meg videót, melyben Guri a tocsogót fedezte fel, közben pedig tükörképében gyönyörködött. Azt írták, hogy akkor éppen nem sokat evett, valószínű, hogy már az önálló zsákmányszerzésre, vadászatra készül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!