Gombgyűjtemény

2024.02.15. 20:30

Ki gondolta volna? A jászberényi Gombos Rozi inspirálta az Óbudai Múzeum díjnyertes kiállítását

A jászberényi Sinka Istvánné, alias „Gombos Rozi” legendássá vált gombgyűjteménye ösztönözte az Óbudai Múzeum Ki gombolta volna? Barangolás a gombok világában című időszaki kiállításának létrejöttét, mely 2023-ban elnyerte a múzeumi szakma rangos díját, Az Év Kiállítása elismerést. Rozika néni meghatódva, örömkönnyek között mutatta meg hírportálunknak az intézmény köszönőlevelét és a tárlat színes katalógusát, melyet február 16-án, pénteken mutatnak be az Óbudai Múzeum – Goldberger Textilipari Gyűjteményében.

Illés Anita

Sinka Istvánné, Rozi néni örömében még sírt is, amikor megkapta az Óbudai Múzeum köszönőlevelét és a díjnyertes kiállítás katalógusát

Fotó: Pesti József

A gombgyűjtő szenvedélyéről messze földön híres Sinka Istvánné, vagy ahogyan sokan ismerik „Gombos Rozi” hírportálunkon már többször szerepelt az elmúlt évtizedekben.

Rozika néni szenvedélye a gombgyűjtés, az apró kellékekből faliképeket is készít. A gombcsodákból több kiállítása nyílt az elmúlt évtizedekben
Fotó: Pesti József

Legutóbb akkor írtunk róla, amikor a fél évszázad alatt gondosan összegyűjtött, egymillió gombból álló becses kollekcióját az Óbudai Múzeumnak ajándékozta. Gyűjteménye ösztönözte a múzeum munkatársait, hogy létrehozzák a Ki gombolta volna? 

– Barangolás a gombok világában című időszaki kiállítást, mely 2022. december 10. és 2023. október 1. között egy apró, ám nélkülözhetetlen tárgy, a gomb kultúrtörténetét mutatta be. Rozika néni egészségi állapota miatt sajnos nem tudott részt venni a kiállítás megnyitóján. 

– Jó szívvel ajánlottam fel a gyűjteményemet az Óbudai Múzeumnak. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ezzel egy csodálatos kiállításhoz adok ötletet. Jó érzéssel tölt el, hogy a legjobb helyre kerültek a kincseim – mondta elérzékenyülve Sinka Istvánné, Rozi néni, akinek a nevét egy ország ismerhette meg. 

Elmesélte, hogy néhány héttel ezelőtt óriási meglepetésben volt része, amikor a múzeum köszönőlevelét és a tárlat katalógusát hozta neki a postás. Gálfi Ágnes, az Óbudai Múzeum igazgatója és Polgár Mónika kurátor az intézmény nevében kiemelt köszönetüket fejezték ki Rozi néninek, hogy gyűjteményével inspirálta kutatásukat és a kiállítás létrejöttét, mely a közönségsiker mellett elnyerte a múzeumi szakma rangos díját, Az Év Kiállítása elismerést is. 

– Örömömben még sírtam is, amikor a köszönőszavakat olvastam – fűzte hozzá Rozika néni, aki még most is sokfelől kap gombokat. Ezeket óvodai foglalkozásokhoz ajánlja fel, valamint újabb képeket készít az apró csodákból. 

A Ki gombolta volna? 

– Barangolás a gombok világában kiállítási katalógus könyvbemutatója február 16-án, pénteken 17 órakor lesz az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteményében. Gombos Rozi kincsei mellett más magánszemélyektől és intézményektől kapott gombok is gyarapították a tárlat anyagát. A bemutatott gombok a teljes 20. századot átfogó, rendkívül változatos típusokon keresztül reprezentálják az egyes korszakok társadalom- és divattörténetét, közvetítik az ipartörténet és gyártástechnológia fejlődését. 

– A tárlat bemutatta a gombok idő- és térbeli változatosságát, alapanyagainak sokrétűségét, kézműves és ipari előállításának technológiáját, valamint használatának és jelentéseinek gazdagságát, hiszen fontos az általuk hordozott szimbolikus tartalom is: a társadalmi rang, a vagyoni helyzet, az életkor, az ünnepi vagy hétköznapi alkalom. A kiállítás egyik terében felépített gardróbban pedig a 20. század jellegzetes öltözetei és gombtípusai szerepeltek a Trapper farmertől a szőrmebundákon, női kosztümökön, tengerészdivaton keresztül a figurás gyerekgombokig, gombos cipőkig, ágyneműkig – ismertette a katalógus bevezetőjében Polgár Mónika a kiállítás rendezője. 

Kiemelte: arra törekedtek, hogy a gazdag külföldi viselet- és gombtörténeti irodalom és tárgyanyag helyett – hiánypótló módon – kifejezetten a magyar vonatkozású gombokat és a hozzájuk kapcsolódó, hazánkra vonatkozó társadalmi és ipartörténeti ismereteket vagy éppen divatjelenségeket mutassák be. A tárlat virtuálisan bebarangolható a következő linkre kattintva: https://visit.exhibitonline.hu/ki-gombolta-volna

Képszöveg: Sinka Istvánné, Rozi néni örömében még sírt is, amikor megkapta az Óbudai Múzeum köszönőlevelét és a díjnyertes kiállítás katalógusát. Fotó: Pesti József 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!