Ételcsodát készítettek

2024.02.25. 11:25

Remekeltek a szolnokiak, ott lesznek a Magyarország étele verseny döntőjében – galériával és videóval

A Magyarország étele szakács versenyre az ország minden pontjáról, de még a határon túlról is érkeztek séfek, hogy megméressék magukat. A héttagú zsűrinek nem volt egyszerű dolga, a végső rangsort csak néhány tized pontos különbségek határozták meg. A Szolnoki SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola folyosóján tartották az eredményhirdetést szombat délután.

Pakainé Pusztai Nóra

A Bicskéről érkező szakácsok (középen) nyerték idén a Magyarország étele verseny elődöntőjét

Fotó: Mészáros János

– Csodákat alkottak – kezdte ilyen elismerő szavakkal beszédét dr. Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára. Kiemelte, a gasztronómia a kultúra meghatározó eleme, mindeközben a mindennapi szükségleteink része is.

Dr. Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára, Szalay Ferenc Szolnok polgármestere és Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke köszöntötte a Magyarország étele verseny elődöntőseit az eredményhirdetésen
Fotó: Mészáros János

A Magyarország étele szakács versenynek idén először biztosított helyet a Szolnoki SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola. A szombati nap sürgés forgásának lezárásaként tartották meg az eredményhirdetést.

Az elkészült ételek a sokszínűséget hirdetik, ami a hétköznapokban is megjelenik inspirálva  szakácsokat, az újra felfedezett nyersanyagok alkalmazása tovább színesíti a tányért

 – foglalta össze gondolatait a helyettes államtitkár.

Csókay Ákos, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára hozzáfűzte, a gasztronómia része a turizmusnak.

Hiszünk abban, hogy jó versenyezni és támogatjuk az élethosszig tanulást, ami a Magyarország étele kezdeményezés kapcsán is megvalósul

 – fejtette ki.

Szalay Ferenc polgármester az eredményhirdetés előtti köszöntőjében Szolnok gasztronómiájáról beszélt, érintve a Gulyásfesztivált vagy éppen a Tiszai Hal Napját.

A Magyarország étele elődöntőjén kiválóbbnál kiválóbb ételek születtek.

– Olyan finomságok kerültek az asztalra, amik hagyományos alapanyagokból korszerű technológiával készültek és eladhatóak egy étteremben – hangsúlyozta ezt már Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke.

A zsűri bemutatása után a 12 továbbjutót szólították ki, ők az áprilisi döntőben újra elkészíthetik megálmodott ételüket. A rendezvénynek akkor a Debreceni Egyetem Szolnok Campusa ad otthont.

A szoros versenyt a Bicskéről érkező Szarvasokkal suttogók csapata nyerte, akik a Sercegés és erdőzúgás nevet adták az ételüknek, míg a második helyet a Vidám Borgőzös Harcsa Kuttyogatók Halász Rapszódiája érdemelte ki. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Sulyom – a Tisza-tó tüskékbe zárt szíve elnevezésű csapat Sulyommal sült sarudi süllőjét rangsorolták.

A Szolnoki SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola oktatóiból álló csapat is továbbjutott a döntőbe. Ferenczi Miklós szakács már a tálalás után elégedetten nyilatkozott az elkészített ételéről.

– Örülök, hogy a megálmodott étel elnyerte a zsűri tetszését. Amiket jónak gondoltam, valóban úgy sikerültek – mondta az eredményhirdetés után. Ami biztos leginkább a mennyiségen és az állagon kell javítaniuk, vélekedett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!