Galériával és videóval

2024.02.24. 19:00

Rendkívüli izgalmakat tartogatott a Magyarország étele verseny szolnoki elődöntője

Ínycsiklandó ételek illata lengte be a Szolnoki Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola épületét szombaton. Idén először tartották a Magyarország étele versenyt Szolnokon, ahol összesen 20 csapat mérte össze tudását. Hagyományos alapanyagok újragondolva kerültek a tányérokra finomabbnál finomabb ételeket készítettek a szakácsok, melyeket a hét tagú zsűri értékelt. A szinte tapintható izgalom érthető volt, hiszen a döntőbe jutásért mérkőztek meg a résztvevők.

Pakainé Pusztai Nóra

Jobbnál jobb ételeket értékeltek

Fotó: Mészáros János

A Szolnoki Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola folyosóin nagy volt a sürgés-forgás szombaton. A konyhában a séfek izgatottságtól túlfűtötten tették a dolgukat, röviden irányítva segédeiket. Hosszas megbeszélésekre nem is volt idő, az előkészített ételeket 40 perc alatt kellett tálalni a Magyarország étele verseny elődöntőjében. A 20 csapat meghatározott sorrendben érkezett, az ételeiket 7 tagű zsűri értékelte.

Csodás ételeket pontoztak
Fotó: Mészáros János

Földváriné Sugár Ildikó tagintézmény-vezető elmondta, ennek a megméretésnek korábban Szolnok még sosem adott otthont. 

Pálszabó Mihály volt kollégánk keresett meg azzal, hogy lenne egy lehetőség arra, hogy helyet adjuknk a Magyarország étele verseny idei elődöntőjének. Egyeztettem Kalmár Andrea főigazgató asszonnyal, illetve Hicsó György kancellárral, átbeszéltünk a részleteket 

– tekintett vissza az együttműködés kezdeteire.

A szombati eseményen a Keró diákjai segítettek a szervírozásban, oktatói versenyeztek is. Az egyik földszinti teremben sikerült szóba elegyedni Asztalos István szervezővel.

– Az elmúlt 60 évben a magyar gasztronómia történetében nem születtek új ételek, a Magyarország étele szakácsverseny egy olyan kezdeményezés, ami éppen erre reagál. A séfek heteken át arra készülnek, hogy olyan ételeket alkossanak, melyek beépülnek a köztudatba – magyarázta Asztalos István szervező.

A szakember szerint jók az irányzatok és a nemzetközi trendek, technológiák, de ezek átvétele mellett elengedhetetlen a saját kultúránk ápolása is. A megméretést 2018-ban hirdették meg először, mára többnyire a határon túlról is érkeznek csapatok.

Küldetésünkké vált, hogy kimozdítsuk a szakácsokat a szürke hétköznapokból

 – emelte ki Asztalos István.

A héttagú zsűri íz, illat, textúra és látvány alapján értékelt, a kóstolás és pontozás után szóban tájékoztatták a szakácsokat.

– A tányéron lévő étel számít, vannak jók, de túlgondoltak is, amik annyira meg akarják mutatni magukat, úgy kilógnak a sorból, hogy az már sok – foglalta össze tapasztalatait a szakember.

A magyar konyha változatos, sokszínű, szezonalitást követő, de mindemellett igen egyszerű. A szakácsoknak ezeket az elveket követve kellett összeállítani az ételt, melyben a laskagomba, a laktózmentes tejföl és valamilyen helyi érték kötelező elem volt.

A Keró oktatói Ferenczi Miklós és segítője, Kocsis Zoltán is próbára tették magukat, ételüket elsőként tálalták szombat reggel.

– Év elején jött a gondolat, hogy nevezzünk, nekem ez az első melegkonyhai versenyem – mondta Ferenczi Miklós.

Hosszú tervezés után végül borjúszűz került a tányérra, amit kontúroztak. A velő és csicsóka a hagyományt tükrözi, az ételüket pedig almazeller raguval bolondították meg , de átalakított Waldorf salátát is kínáltak.

Elpróbáltuk, hogy beleférünk-e az időbe, így ezzel a helyszínen már nem volt probléma

 – tette hozzá Kocsis Zoltán.

A folyosón a versenyzők izgatottan várták a délutáni eredményhirdetést. A döntőbe jutó 12 csapat áprilisban a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán méri össze tudását.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában