Utazás

2024.04.29. 10:30

Erdélyben kalandoztak a zagyvarékasi gyerekek – galériával

Gyönyörű tájakat és nevezetességeket kerestek fel erdélyi körútjukon a zagyvarékasi diákok a Határtalanul Program sikeres pályázatnak köszönhetően. A kalandozások során útba ejtették testvértelepülésüket.

Kovács Berta

Sikeres pályázat tette lehetővé, hogy 15 tanuló két pedagógus kíséretében ingyen ellátogathasson testvértelepülésükre, Gyimesközéplokra és megismerkedhessen az ottani magyar ajkú diákokkal és Erdély közeli nevezetes helyeivel. A rékasi csapat hétfő kora reggel indult útnak busszal. A látott érdekességekről, utazás állomásairól Polónyi László pedagógus, iskolaigazgató számolt be.

rékas,gyerekek,erdély
A gyerekek a Szent Anna-tónál
Forrás: Beküldött fotó

A határt átlépve először a Királyhágónál álltak meg, majd megnézték a Tordai-hasadékot. Farkaslakára betérve magyar szalagot helyeztek el Tamási Áron síremlékén. 

A másnapi kiránduláson Nyergestetőre utaztak, megtekintve az ottani történelmi emlékhelyet, a felállított kopjafákat. Innen az út Kézdivásárhelyre vezetett, ahol megtekintették a látványos főteret és Gábor Áron szobrát. A természeti értékek sem maradhattak ki a látványosságok sorából: érdekes élményt nyújtott a Mohos tőzegláp, melynek kialakulásáról idegenvezető mesélt. A gyerekek megtudták, hogy a láp egy hajdani dupla vulkán egyik mélyedése, másik pedig a Szent Anna-tó, melyet szintén megnéztek. Aznap még Csíksomlyót is felkeresték és megnézték a település templomát is. 

Harmadnap találkoztak a testvértelepülés diákjaival. 

A gyimesi Hidegségi Általános Iskolában Rácz Árpád iskolaigazgató előadást tartott a vendégeknek és a helyi hetedikeseknek. Az egyik tagintézményt is felkeresték. Láthattak egy csángó táncbemutatót, sőt a diákokat is táncra perdítették.

Délután megtekintettek egy helyi pékműhelyt, majd felkeresték a településen működő tejüzemet, majd a Gyimesközéploki Önkéntes Tűzoltóknál tettek látogatást, ahol persze a tűzoltóautóba is beülhettek. Gyimesbükk településnél az Ezeréves határnál álltak meg, itt megtudták a gyerekek, hogy valaha itt húzódott az államhatár. A Gyimesi Skanzent is felkeresték, ahol egy idegenvezető volt segítségükre. Este, visszatérve a szálláshelyükre, a nemrég átadott spa-t felkeresve pihenhették ki a fáradalmaikat, úszkálva, pezsgőfürdőzve.

A negyedik napon Mádéfalvára vezetett az út. A hősi halált halt székelyek emlékművénél tették tiszteletüket, majd ismét a természet szépségét élvezhették a Békás-szorosban, a mély szurdokvölgyben az egekbe nyúló sziklafalak között átsétálva. A Gyilkos-tó legendájával a helyszínen ismerkedtetek meg. Élmény volt a diákok számára, hogy visszafelé még egy medvét is megfigyelhettek az erdőszélen.

Ötödik nap búcsút intettek a szálláshelyüknek és elindultak hazafelé. Útba ejtették még a Parajdi Sóbányát, amely ma már főként turisztikai látványosságként működik, hatalmas kivilágított föld alatti tere igazi különlegesség. 

Az esti hazatérést talán kicsit sajnálták is az utazók, hiszen igazán programdús napokat tudhattak maguk mögött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!