Nébih

2024.05.15. 12:31

Valami furcsára bukkantak a tartályokban: nem várt fordulatot vett a haltelepítés Fegyverneknél

Idén már két esetben tiltott meg egy inváziós halfajta telepítését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata (Nébih ÁHSZ) hazai, nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken. Az egyik eset a Jászkunságban történt...

Rimóczi Ágnes

A tavaszi időszak a tógazdaságok számára a tavak benépesítésének kezdetét jelenti, hiszen a haltermelők az általuk megtermelt halak egy részét a telelőtavakból ekkor telepítik a halgazdálkodási vízterületekbe. Ilyenkor fontos szerepe van a Nébih Állami Halőri Szolgálatának, melynek kiemelt feladata a haltelepítések szabályosságának, valamint az állománypótlásra szánt halak nyomonkövethetőségének ellenőrzése. Az országszerte zajló haltelepítések fokozottabb kontrollt követel meg az állami halőrök részéről is.

halőrök, invazív faj
A halőrök nagy mennyiségű invazív halfajt találtak a fegyverneki telepítéskor
Forrás: Nébih

A Nébih ÁHSZ egyaránt kiemelt figyelmet fordít a telepítések mennyiségi és minőségi ellenőrzésére. Ahogy az a hivatal honlapján is olvasható: az idei tavaszi haltelepítések kapcsán a hatóság legutóbb április közepén tartott ellenőrzést a Tisza Fegyvernekhez közel eső szakaszán. Ott a halgazdálkodásra jogosult az előzetes bejelentése szerint 3711 kilogramm egynyaras ponty kihelyezését tervezte.

– A helyszínre három halszállító autó érkezett, összesen nyolc tartály hallal, melyből az állami halőrök két tartálynyi hal tömegét mérték le. A mérlegelés során kiderült, hogy a telepítésre szánt állomány jelentősen szennyezett idegenhonos és inváziós halfajok egyedeivel – számoltak be a hatóság illetékesei. 

Mint kiderült: a lemért két tartály tartalma összesen 562 kilogramm volt, melyből 98,95 kilogramm idegenhonos halfaj, többségében inváziós ezüstkárász, valamint amur, razbóra és törpeharcsa egyedek is megtalálhatóak voltak. Ezek szelektálását követően telepítették a két tartálynyi halállományt. 

– Ezt követően az állami halőrök a fennmaradó tartályok minőségi ellenőrzése során megállapították, hogy azokban szintén jelentős mennyiségű inváziós hal található, ezért természetvédelmi okok miatt a további telepítést megtiltották – részletezték a fegyverneki esetet.

A Nébih felhívja a halgazdálkodásra jogosultak figyelmét, hogy az idegenhonos halfajok (halgazdálkodási hatósági) engedély nélküli telepítése jogszabálysértésnek minősül, mely ötszázezertől ötmillió forintig terjedő halgazdálkodási bírság kiszabását vonja maga után. Továbbá az idegenhonos inváziós fajokkal kapcsolatos tilalmak és kötelezettségek megszegése inváziós bírság kiszabásával is jár, melynek mértéke a jogsértéssel okozott kár függvényében százezertől húszmillió forintig terjedhet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában