Jászság

2024.05.26. 15:31

Vadregényes tájakat járhattak be a Zagyva-Hajta túrázói – videóval, galériával

Az élményekkel teli szabadidős program nagy népszerűségnek örvend a családok, baráti társaságok és munkahelyi közösségek körében. A résztvevők között akadtak, akik kutyával teljesítették a választott távot.

Illés Anita

Több mint 1200-an vágtak neki szombaton a 33. Zagyva-Hajta Gyalogos Teljesítménytúrának. A Jászberényi Triatlon Egyesület által szervezett megméretésre nemcsak a Jászságból, hanem az ország számos pontjáról, például Gyöngyösről, Szolnokról, Szigetszentmiklósról, Budapestről, Székesfehérvárról, Gyuláról és Várpalotáról is érkeztek túrázók, akik három távon tehették próbára erőnlétüket és kitartásukat. 

túra
Madárdalos élményekben volt része a Zagyva-Hajta túra résztvevőinek
Fotó: Illés Anita

Demeter Gábor szervező érdeklődésünkre elmondta, hogy az előző évekhez hasonlóan idén is a Zagyva menti séta túra tizenkét kilométeres útvonala volt a legnépszerűbb, de szép számmal vállalták a Zagyva-Bán hegy túra tizenhét és a Zagyva-Hajta teljesítménytúra huszonnyolc kilométeres szakaszát is. A szervezők részletes útvonalleírással és térképvázlattal készültek, a frissítőpontokon pedig vízzel és energiadús finomságokkal várták az út során megfáradt gyaloglókat. 

A táj páratlan szépsége, természeti kincsei mindenkinek felejthetetlen élményt nyújtottak. A Zagyva menti sétatúrát az ártéri erdők vadregényes világa tette különlegessé. A Zagyva-Bán hegy útvonalon az egykor virágzó szőlő- és bortermelő kultúra maradványait fedezhették fel a túrázók, míg a huszonnyolc kilométeres szakaszra vállalkozók az előző két útvonal szépségei mellett a Hajta mocsárvidék természeti értékeivel is találkozhattak. 

A program évről évre egyre több látogatót vonz. 

Van, akit a teljesítmény motivál, míg mást a közösségi élmény vagy a természet közelsége. 

– Évek óta részt veszünk a gyalogos túrán. Családi, baráti társasággal érkeztünk, a Zagyva menti sétatúrát vállaltuk be. Nagyon szeretünk túrázni, a természet mindig feltölt – mondta el érdeklődésünkre Molnár Zita Adrienn, akivel a kerekudvari kápolna melletti frissítőponton beszélgettünk. 

A túrát teljesítők a hagyományoknak megfelelően egyedi kitűzőt, oklevelet és a támogató által összeállított beérkező csomagot kaptak. A támogató CO-OP Star Zrt. és az Aktív Magyarország jóvoltából a részvétel ezúttal ingyenes volt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!