Galériával

2023.05.15. 06:55

Félezren vágtak neki a Zagyva-Hajta gyalogos teljesítménytúrának Jászberényben

A rossz időjárást és a nehezített terepet pótolta a természet szépsége és a jó társaság.

Illés Anita

A túrázók kitartóan rótták a kilométereket a választott útvonalon

Fotó: Pesti József

A Jászberényi Triatlon Egyesület szombaton immár harminckettedik alkalommal rendezte meg a Zagyva-Hajta Gyalogos Teljesítménytúrát Jászberényben. A barátságtalan, borús idő miatt sokan meggondolták magukat, nem indultak útnak, hanem inkább otthon maradtak. Az elszánt túrázókat azonban nem rettentette el az időjárás, kitartóan rótták a kilométereket a vadregényes útvonalon haladva. 

Sokan nem egyedül, hanem családtagok, barátok társaságában teljesítették a kihívást. 

A Lehel Termálfürdő és Kemping kapujától indultak a túrázók. Három útvonal közül választhattak: legtöbben a Zagyva menti séta túra tizenkét kilométeres távját teljesítették, míg a Zagyva-Bán hegy tizenhat és a Zagyva-Hajta teljesítménytúra huszonnyolc kilométeres szakaszát már kevesebben vállalták be. A természet közelsége, a mozgás öröme, a jó hangulat mellett a kihívások, saját képességeik, határaik felfedezése is motiválta a túrázókat az út során. 

– Már nem ez az első Zagyva-Hajta túrám. Tavaly a huszonnyolc kilométeres szakaszt teljesítettem. Baráti társasággal jöttem, úgyhogy garantált a jó hangulat és a közös élmény. Eredetileg a tizenhat kilométeres távot céloztuk meg, de az időjárás miatt végül a tizenkét kilométeres, Zagyva menti séta túra mellett döntöttünk. Remélem, hogy bírjuk majd a próbatételt – osztotta meg érzéseit az indulás előtti percekben Bathó Kitti.  

A felhők sem szegték kedvét a jászfelsőszentgyörgyi T. Jolánnak, hogy immár harmadik alkalommal tegye próbára magát. Ő sem egyedül vágott neki az útnak.  

– Két kislányommal érkeztem, akik először vesznek részt a gyalogos teljesítménytúrán. A tizenkét kilométeres távot választottuk. Imádjuk a természetet, nagyon sok időt töltünk a szabadban. Szeretném, ha a gyermekeim megismernék a Jászság szépségeit, értékeit – hangsúlyozta az édesanya.  

A pénteki esőzést követően a szervezők szombaton reggel a biztonság érdekében ellenőrizték az útvonalakat és ahol kellett, ott változtattak rajta. 

– Tavaly több mint ezren voltunk a túrán, sokan évről évre visszatérnek. A kedvezőtlen időjárás idén befolyásolta a részvételt. Százötven főre számítottunk, de nagy meglepetésünkre és örömünkre ötszázan indultak útnak. Szerencsés döntés volt, hogy az indulás időszakát egy órával kitoltuk – mondta el érdeklődésünkre Demeter Gábor, főszervező. 

A túrázók részletes útvonalleírást és térképvázlatot kaptak, ami segítette a tájékozódást, a frissítőpontokon pedig vízzel, finomságokkal és vidámsággal várták őket. A teljesítők élményekkel, a túra egyedi kitűzőjével és oklevéllel térhettek haza.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában