Séta az arborétumban

2024.05.13. 19:53

Pillangók, mókusok közt: csodavilág tárul a szemünk elé Tiszaigaron – videóval, galériával

Szemet gyönyörködtető látvány fogad bennünket a Nefag Zrt. tiszaigari arborétumának kapujában. A közel ötven hektáros csodavilágról Magyar Istvánnal, a Nefag Zrt. vadgazdálkodási és kommunikációs vezetőjével beszélgettünk.

Köllő Judit

Megmagyarázhatatlan nyugalommal tölti el az embert a Tiszaigari Arborétum és Kulcsosház hangulata. Az ezernyi fa és virágba borult növények között madárkoncerttel, békabrekegéssel, különböző pillangókkal, mókusokkal és gólyával is találkozhatunk. A Tisza-tóhoz közeli kis faluban, Tiszaigaron található ez a szépen karbantartott sétányokkal, új fogadóépülettel, kulcsosházzal, pihenőhelyekkel és játszótérrel ellátott, 2016-ban felújított csodavilág. 

Madárcsicsergés és káprázatos növényállomány fogad bennünket a Nefag Zrt. arborétumában
Fotó: Nagy Balázs

Széky Péter tiszaigari földbirtokos és hadmérnök nevéhez kötődik a gyönyörű arborétum létrejötte. A Habsburg-kastélyok kertjeinek hatására kezdte el a sétakertnek induló arborétum telepítését.

Az Alföldön őshonos fafajtákból kezdték el kialakítani

– Széky Péter az Alföldön őshonos fafajtákból kezdte el a sétakert kialakítását – mesélte hírportálunknak Magyar István, a Nefag Zrt. vadgazdálkodási és kommunikációs vezetője. 

Kocsányos tölgy, fekete nyár, fehér nyár, tiszafa, berkenye, fehér fűz, magas kőris voltak az első növényfajok. Az ültetéseket úgy igyekeztek végezni, hogy minél természetközelibbnek hasson a végeredmény

A 2016-2017-es felújítás és növényállomány-fejlesztést követően új fényben tündököl a tiszaigari arborétum. A növényállomány bővítése egy 43 egyedből álló tölgyfajtagyűjtemény kialakításával kezdődött el, melyet 64 cserje és 14 rózsafajta ölel körül. A fafajokat, a helytörténeti érdekességeket új ismertető, eligazító táblák jelzik. A korábban kialakított gyűjtemény felülvizsgálata folyamatos, a kipusztult egyedek cseréje az arborétum vezetőjének szakmai felügyelete mellett zajlik.

Egy gyönyörű kocsányos tölgy is vonzza a látogatókat

A területen található egy 140 évesnél idősebb, kocsányos tölgyek közt is rendkívüli szépségű, ikertörzsű egyed, melynek törzskerülete mintegy 6 méter. 

– Az arborétumon kívül, mintegy 50 méterre található az az idős kocsányos tölgy faóriás is, melynek törzskerülete 620 centiméter. Koránál fogva egykor talán a tiszai hajósoknak szolgálhatott útmutatóként az 1800-as évek elején...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában