MARTFŰ

2017.07.09. 12:22

Nem kapott adókedvezményt a Heineken, megszűnik a sörgyártás Martfűn

Idén kifuttatják, jövő év januárjától pedig teljesen megszüntetik a sörgyártást a Heineken Hungária Zrt. martfűi sörgyárában.

Joó Zsuzsa

A Heineken sörgyára Martfű határában egy 2010-es fotón. Innen is Sopronba kerül a gyártás

Forrás: MTI

Fotó: H. Szabó Sándor

A várost és az önkormányzatot is jelentősen érintő döntésről José Matthijsse, a társaság vezérigazgatója személyesen tájékoztatta az önkormányzatot július 6-án, miután a hírt a martfűi gyár dolgozóinak is bejelentették. A rossz hír az önkormányzat honlapján is olvasható, ami nem véletlen, hiszen e döntés hatvan belső és ennél jóval több külső dolgozót, vállalkozásokat érint…

– Másfél-két évvel ezelőtt még azzal kereste meg önkormányzatunkat a Heineken, hogy fejleszteni szeretné a martfűi gyár kapacitását, új gyártósor beállításával cidergyártást hoznának ide – idézte fel az előzményeket dr. Papp Antal, Martfű polgármestere.

– A sörgyár ilyen irányú törekvéseinek támogatásáról kormányhatározat is született az elmúlt évben. Az almabor alapú cidergyártás jövedéki adója rendkívül magas, közel százszázalékos, ezért a gyárvezetés azt kérte, hogy az önkormányzat is járjon közben a kormánynál a jövedéki adó csökkentése érdekében. Az idei évben július 1-től változott a jövedékiadó-törvény, mely azonban nem hozott kedvezményeket a cégnek.

Dr. Papp Antal lapunknak elmondta, hogy az okokat firtatva az igazgató asszony arról tájékoztatta őt, több közép-európai ország közül ide szeretnék hozni a cider gyártást, ami létszámbővítéssel járna, de a kedvezőtlen adózási helyzet miatt a cégnek tovább kell lépnie.

– Már korábban is sejtettük, hogy ha a Heineken semmiféle kedvezményt nem kap, akkor a cég valamit tenni fog. Mi többször is kértük levélben a szakminisztériumot, személyesen pedig Boldog István országgyűlési képviselőt a probléma tolmácsolására. Fazekas Sándor miniszter ősszel személyesen meg is látogatta a Martfűi gyárat, ahol azt kértük, hogy a kormányzat gondolja át még egyszer a jövedékiadó-törvények módosítását.

A Heineken sörgyára Martfű határában egy 2010-es fotón. Innen is Sopronba kerül a gyártás
Forrás: MTI | Fotós: H. Szabó Sándor

Mi is úgy véljük, hogy a magyar alapanyagokból, magyar munkaerő felhasználásával, Magyarországon gyártott termék jövedéki adózása lehetne kedvezőbb. Arra is felhívtuk a figyelmet, hogy ezek a multicégek sok helyi család megélhetését biztosítják, városunknak pedig komoly adóbevételt jelent. Kérésünk talán nem volt elég hangos…

Boldog István az Új Néplaptól értesült a gyárvezetés csütörtöki bejelentéséről. Azt mondta, őt sem a cég, sem pedig a martfűi önkormányzat nem kereste meg az üggyel kapcsolatban.

– Döbbenten hallom a dolgot, és nem értem a gyárvezetés lépését. A kormány is, én is, támogatásomról biztosítottam a céget, kinyilatkoztattuk, hogy mindenben segítjük őket. Ezért érthetetlen a döntésük. A Heineken rajtam keresztül bármikor kérhetett volna további segítséget, mielőtt úgy dönt, megszüntetik a sörgyártást Martfűn, de ezt nem tette. Mindenesetre, megpróbálok mihamarabb tájékozódni az ügyről és mindent megteszek, hogy a dolgozóknak ­valóban megmaradjon a munkahelyük.

A polgármester elárulta, Martfűnek egészen konkrétan nyolcvanhétmillió forint iparűzési adót fizetett a cég, mely várhatóan, ezáltal harmadára-negyedére esik vissza, ami már jelentős problémákat okozhat a városnak.

– Hatalmas érvágás lesz ez a kiesés a településnek, nem beszélve arról az akár száz helybeliről – a külső vállalkozásokkal együtt –, akiknek a munkahelye, megélhetése került veszélybe. Gondolják végig, ez hány családot érint…

A vezérigazgató a csütörtöki találkozáson elmondta, hogy szeptemberig még nem lesz változás a martfűi sörgyár működésében, a sörgyártást ezt követően, az év végéig futtatják ki, és januártól szüntetik meg véglegesen.

A cég martfűi telephelyén logisztikai központ lesz, körülbelül húsz munkatárssal. José ­Matthijsse arról is beszélt, hogy a sörgyártásban dolgozók elhelyezkedését más munkalehetőséggel, átképzéssel igyekeznek segíteni. A sörgyár átszervezéséről folyamatosan tájékoztatják az önkormányzatot.

Logisztikai bázisként működtetnék

– A soproni gyár fejlesztése lehetővé teszi a Heineken Hungária számára, hogy egyetlen sörgyárban konszolidálja teljes magyarországi termelését – válaszolt a gyártás megszüntetését firtató kérdéseinkre Bors Kata, a cég kommunikációs vezetője. – Ez a fejlesztés lehetőséget teremt a vállalat számára, hogy martfűi üzemét az elkövetkezendő tizenkét hónapban fokozatosan disztribúciós és logisztikai központtá alakítsa át, még jobban kihasználva az egység logisztikai szempontból kulcsfontosságú, dél-kelet magyarországi fekvését. A fejlesztéseknek köszönhetően a Heineken Hungária felkészült a gyorsan változó sörpiac jelentette kihívásokra, így továbbra is a magyar söripar meghatározó szereplője marad – tette hozzá Bors Kata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!