mezőgazdaság

2020.04.26. 07:00

A korábbi esőzések ellenére már aszály sújtja megyénket is

Jelenleg már majdnem az egész országban kialakult az aszály, ezért az Agrárminisztérium tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál. Ez április huszadikától meg is történt. A csapadékhiány visszaveti a növények fejlődését, a tavaszi vetések kelését, a gazdáknak így gondolniuk kell az öntözésre.

Kovács Berta

A mostani napos, szeles időben gyorsan veszít a nedvességtartalmából a talaj

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

– Már a megye egész területe aszálykáros – hívta fel rá a figyelmet Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. – Vannak eltérések az egyes térségeket nézve, ahol az előző napokban több mint hatvan milliméter csapadék hullott, ott nagyobb a talaj nedvességtartalma, de ebben a napos, szeles időben hamar szárad.

– A tavaszi vetések nagy része ha nem kap minimum húsz milliméter esőt, nem fog kikelni. Az őszi gabonák jobban bírják még a szárazságot, de most van a bokrosodási időszak vége, a jelenlegi fejlődési fokozatban alakulnak ki a kalászkák, így szükség lenne megfelelő vízmennyiségre. Bízunk benne, hogy hamarosan megjön a csapadék.

Hubai Imre Csabától azt is megtudtuk, az aszály legjobban a Kunságot sújtja, de erősen érintett a Jászság és a Tiszazug is. Az intenzív napsütés és a száraz szél a talaj kipárolgását erősen befolyásolja, ilyenkor nincs harmat sem.

A mostani napos, szeles időben gyorsan veszít a nedvességtartalmából a talaj
Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

– Időarányosan minden, ilyentájt esedékes mezőgazdasági munkát el tudtunk végezni – számolt be róla a megyei NAK-elnök. – A talajmunkákhoz, műtrágyázáshoz kedvezőek voltak a viszonyok, csak most már nagy szükség volna a csapadékra. A múlt hétvégén is mindössze néhány milliméter hullott, jelentősebb csapadék egy hónapja nem volt a megyében. Így ahol az megoldható, öntözniük kell a gazdáknak.

Mivel immár hivatalosan is tartósan vízhiányos időszak van, nem kell vízkészletjárulékot fizetni az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után. A gazdálkodók élhetnek a rendkívüli öntözési vízhasználat lehetőségével is, ami azt jelenti, hogy a tartósan vízhiányos időszakban a vízhasználó bejelentése alapján, vízjogi engedély nélkül, egy alkalommal, rendkívüli öntözési célú vízhasználat lehetséges.

Nagy területeket érint a térségben

Az aszályról a Országos Meteorológiai Szolgálat aszályindextérképe is árulkodik. Ez alapján megyénk nagy részén jelentős aszály tapasztalható. Országosan pedig a csapadékhiány miatt kialakult aszálykárok jelentős mértékű növekedése a Mezőgazdasági Kárenyhítési Rendszerbe érkezett bejelentések alapján is érzékelhető. Április 6-ig 16 aszálykárt jelentettek, amelyek összesen 616,59 hektár területet érintettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!