Jászkunság / Dél-Pest

2022.08.06. 11:25

Hiába öntözik, sorra megfőnek a növények a tiszatenyői földeken

A folyamatos locsolás ellenére nagyon nehéz életben tartani a növényeket.

Munkatársainktól

Sok-sok kanna vizet szétlocsolnak naponta az örményesi közfoglalkoztatottak, de még így is többnapos, intenzív esőre lenne szükség ahhoz, hogy a termés minőségre és mennyiségre is megfelelő legyen Beküldött fotó

Sárguló uborka, fonnyadó paprika: a közmunkaprogramban megtermelt zöldségeket sem kíméli az aszály a térség földjein. Az önkormányzatok próbálják öntözéssel megmenteni a termést, melyeket a helyi piacon értékesítenek, ám a hőség és a szárazság miatt most nem tudják ugyanazt a minőséget kínálni, mint korábban.

– Bár az uborka kikelt, és néhány centis termés is már van rajta, de folyamatosan locsolni kell, hogy ne menjen tönkre. Nem tudjuk egyelőre, hogy a perzselő napsütés miatt mikor sül ki, meddig bírja majd – vázolta a jelenlegi helyzetet Tiszatenyőn Pádár Éva, a közfoglalkoztatottak csoportvezetője. 

A mezőgazdasági programban az uborka mellett paradicsomot és paprikát termeszte­nek fóliasátrakban, ám ezeket is megviseli a mostani időjárás. Akkora a hőség, hogy megfőnek a növények 

– A fóliasátrakban termesztett tv-paprika jelenleg csak lecsónak való. Egyszerűen hiába öntözzük, vagy látjuk el tápoldattal, akkora a hőség, hogy vegetál a növény. A paradicsomunk viszonylag szép, viszont hamar ráncosodik, így veszít a minőségéből, gyakorlatilag megfő a fóliában. Ezt most nem tudjuk kivédeni – panaszolta a csoportvezető. 

A termést az önkormányzat kisboltjában adják el, a helyiek pedig szívesen vásárolják a máskor kiváló minőségű árut. Az önkormányzat próbálja úgy alakítani az árakat, hogy az a termék állapotának megfelelő legyen, de alapesetben is a nagybani piaci ár alatt értékesítenek. 

Örményesen szintén az uborka okozza a legnagyobb fejtörést, bár tököt, paprikát, paradicsomot és csemegekukoricát is termesztenek a közfoglalkoztatottak. 

– A szárazság nagyon megviseli a növényeinket, pedig folyamatosan öntözünk. Bár az uborkánk szép, az erős napsütés miatt hamarabb besárgul. A fóliasátorban megoldott a locsolás, a szabad földeken pedig már kora reggel öntözik az uborkát a közfoglalkoztatottak – nyilatkozta Török Tamás polgármester. A településen összesen heten dolgoznak a mezőgazdasági programban, melynek „gyümölcsét” percek alatt elkapkodják a helyiek. 

– Zöldségeink annyira népszerűek, hogy már fel kell iratkozni a vásárláshoz, nem tudunk annyit termelni, hogy ne fogyjon el. Mindig megnézzük az aktuális piaci árakat, és ahhoz igazítjuk a sajátjainkat, melyek olcsóbbak a boltiaknál – tette hozzá a településvezető. 

Jászkarajenő önkormányzata hat éve értékesíti a helyben megtermelt őrölt fűszerpaprikáját, melynek gondozását és feldolgozását a falubeli közfoglalkoztatottak végzik. 

– Mintegy három hektáron termesztünk paprikát, ami öntözés szempontjából igen nagy terület. A művelési feladatok dandárját tizenöt közmunkásunk látja el – tájékoztatott a polgármester. Palya István elmondta: az önkormányzati földeket alaposan megviseli a hetek óta tartó forróság. 

– Próbáljuk folyamatos öntözéssel menteni a növényeket, egyelőre sikeresen. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a termés nem lesz olyan, mint amilyet elvárnánk – összegzett Palya István. 

Egyedüliként a búza tűrte el az aszályt, jól is termett 

A legkisebb jászkunsági településen, Hunyadfalván idén a konyhakerti növények közül hagymát, burgonyát, zöldborsót, paradicsomot és paprikát ültettek, valamint az önkormányzati föld egy részét búzával vetették be. 

Nagyon rossz lett a termés az aszály miatt

– vágta rá Vékonyné Házi Eszter polgármester. 

– A burgonya gumói kicsik, a borsóból nagyon kevés termett. A paprikát, paradicsomot folyamatosan locsoljuk, ennek ellenére is gyengén terem. Egyedül a búza az, amivel elégedettek lehetünk, a háromezer négyzetméternyi területen öt mázsa termett. Ezt a közmunkaprogramban nevelt galambokkal fogjuk megetetni, nagy segítség, mert jelentősen megdrágultak a takarmányok – mondta. 

A konyhakerti terményeket a korábbi évekhez hasonlóan helyben értékesítik, piaci nagykeráron. A hagymát folyamatában szedik és adják el, a borsó már elkelt, összesen tizennyolc kiló termett. Egyelőre kérdéses, hogy a korábbi évekhez hasonlóan készül-e lecsó a paprikából és a paradicsomból, ez a betakarított mennyiségtől függ majd. A településen jelenleg heten dolgoznak a közmunkaprogramban, hárman a szarvasmarhákat gondozzák, ketten a galambtenyészetben tevékenykednek, ketten pedig növénytermeléssel foglalkoznak. 

Reggeltől estig locsolnak, de kérdéses a végeredmény 

Abádszalókon az önkormányzat földjein jelenleg tizenhárman termesztenek zöld­séget, öten pedig a savanyító­üzemben dolgoznak. 

Rettentően kevés a termés, ugyanis akkora a szárazság, hogy alig tudjuk pótolni a vizet a növények számára

– számolt be róla Oláh Zsolt, az abádszalóki mezőgazdasági program megbízott vezetője. 

– Emiatt éjjel-nappal locsoljuk a paradicsomot, paprikát, uborkát, zöldséget, hagymát, sárgarépát és zöldborsót. Bízunk abban, hogy a szorgos munka idővel meghozza a gyümölcsét – fűzte hozzá a csoportvezető. Mint megtudtuk: a termés egy részét a helyi piacon értékesítik, illetve a szociális konyhára szállítják, a hibásabb zöldségeket pedig a savanyítóüzemben dolgozzák fel. 

Remek szolgálatot tesz a település fúrt kútja 

Tiszakürtön burgonyát, sárgarépát, petrezselymet és hagymát is termesztenek, ám itt az aszály nem befolyásolta jelentősen a mennyiséget és a minőséget, ugyanis az önkormányzat saját fúrt kútjából folyamatosan öntözi a növényeket. Mivel az utóbbi években egyre kevesebben dolgoznak a közmunkaprogramban, gyümölcsfák telepítésébe kezdenek. Azok gondozásához kevesebb kézre van szükség, csak szedéskor, idényjelleggel kell a munkaerő. 

– Két-két cseresznye-, meggy-, sárgabarack-, körte- és almafát ültettünk, emellett ősszel őszibarackot is telepítünk majd – árulta el dr. Kiss Györgyné polgármester. Hozzátette: az elvetett zöldbab és borsó ősszel érik be, a zöldségeket és gyümölcsöket a helyi konyha dolgozza fel. 

A Jászságban is komoly fejtörést okoz a csapadékhiány

Jászkiséren a mezőgazdasági programban jellemzően konyhakerti zöldségféléket, egyebek mellett borsót, hagymát, zöldbabot, uborkát, paradicsomot és szárazbabot termesztenek, ezenfelül gyümölcsfákat is gondoznak a közfoglalkoztatottak. 

– Sajnos a súlyosbodó aszály negatív hatásait mi is érzékeljük, a fás növényeken kívül szinte mindent erősen megvisel a szárazság, a csapadékhiány. 

A termések sokkal korábban érnek, a homoktövisnél például már látjuk, hogy nem számíthatunk lédús termésre. Azokon a területeken, ahol öntözni tudunk, valamivel jobb a helyzet

– felelte kérdésünkre Vajas György. 

Az alpolgármester elmondta: a zöldség- és gyümölcsféléket többnyire a helyi piacon értékesítik, de a dolgozók is sokat megvásárolnak a termésekből. A mezőgazdasági közmunkaprogramban jelenleg huszonkilenc főt foglalkoztat az önkormányzat, nyolcan-tízen az állattenyésztésben dolgoznak, a többiek pedig a növénytermesztési ágazatban kapnak feladatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában