Balesetek

2023.03.25. 11:30

Kevesebben haltak meg tavaly az utakon a Jászkunságban

Előző évhez képest tavaly negyven százalékkal kevesebb közúti baleset végződött halállal.

K. B.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Míg országosan nőtt, vármegyénkben csökkent tavaly a közúti közlekedési balesetek száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a vármegyék 2022. évi összefoglalójából.

Az elmúlt év folyamán 497 baleset következett be Jász-Nagykun-Szolnok vármegye útjain, ami az országos esetszám 3,4 százaléka volt.

Országosan 2021-hez képest 3,5 százalékos növekedés volt tapasztalható, vármegyénket azonban 1,6 százalékos csökkenés jellemezte. 2019-hez képest pedig 14 százalékos a csökkenés.

Kimenetelét tekintve tavalyi a balesetekből 181 végződött súlyos, 301 könnyű sérüléssel, az előbbiek száma 9 százalékkal emelkedett, az utóbbiaké 4,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Pozitívum, hogy csökkent a végzetes kimenetelű balesetek száma, múlt évben 15 halálos balesetet dokumentáltak, míg egy évvel korábban 25-öt.

Az összes baleset 65 százalékát személygépkocsival okozták, 12 százalékát kerékpár, 3,2 százalékát pedig motorkerékpár.

A balesetek túlnyomó része, 95 százaléka (472 eset) a járművezetők hibájából következett be, jellemzően a sebesség nem megfelelő alkalmazása és az elsőbbség meg nem adása miatt.

A balesetek 2,2 százaléka történt autópályán, illetve autóúton, 29 százaléka főútvonalon. Az összes baleset több mint fele – 59 százaléka – lakott területen következett be.

Tavaly 32 balesetnél, az összes baleset 6,4 százalékánál mutattak ki alkoholos befolyásoltságot.

A csökkenő balesetszámmal összefüggésben a korábbi évhez képest kevesebb volt a sérültek száma is. Múlt évben összesen 693 személy sérült meg közlekedési baleset során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!