Piaci körkép

2023.05.09. 17:25

Már a Jászkunságban is kapható ízletes hazai szamóca

Fólia alatt szépen érik már a magyar szamóca. A kisebb szemektől a termetes bogyókig találkozhatunk velük az árusoknál. A szabadföldi termésre még várni kell, de a fóliásból a szolnoki vásárcsarnoknál is válogathatunk.

Kovács Berta

Pásztor Edina Rákóczifalván termett epret árul a szolnoki piacon

Fotó: Nagy Balázs

Szabados Ferenc Abonyban több mint egy évtizede termeli összesen mintegy kétezer négyzetméteren a földiepret fólia alatt és szabadföldön is. A fóliás termés árusítását már április huszadika körül megkezdhette. Standján Clery, Joly és Asia fajták kelletik magukat, a ládákban akadnak igen szép, termetes szemek is.

Szabados Ferenc abonyi őstermelőnél jól megtermett szamócák is akadnak
Fotó: Nagy Balázs

– Idén nem viszik annyira a vásárlók, mint a korábbi években – árulta el az őstermelő.

Mondhatjuk, hogy felére esett vissza a kereslet. Persze azért nem viszem haza, amit behozok eladni.

Mint mondta, idén két-három hetes csúszással érik be idén a gyümölcs. Két hete még fagyott Abonyban, az elvitte a szabadföldi szamócák első virágait. A fóliást természetesen nem érintette ennyire rosszul a lehűlés.

Az őstermelő a látványos szemek ellenére közepesnek ítéli a termést.

Mutatta, sok bogyó göcsörtös formájú, ami annak köszönhető, hogy fázott a virág és nem kötött be olyan könnyen.

Kezdeteben kilónként 3000 forintért kínálta a termést, ez azóta kicsit csökkent, most a Joly 2500, a többi 2000 forintért kapható nála. Ottjártunkkor vitték is a gyümölcs kedvelői.

Rákóczifalván is elég szép szamóca termett a fólia alatt, győződhettünk meg róla Simon Tamás őstermelő standjánál, ahol Pásztor Edina kínálta a pirosló finomságokat a vevőknek.

Nagyon finom az idei termés

– hangoztatta Edina. 

– Egyelőre csak Cleryt árulunk kilónként 2500 forintért, de hamarosan lesz Joly is. Három hét múlva pedig lehet szedni a szabadföldit. Múlt hét csütörtökön kezdtünk árusítani, eddig még elég jól vitték vásárlók, most kedden valamivel kisebb a forgalom – nyilatkozta a hölgy.

Kurucz István őstermelő Cserkeszőlőről hozott szamócát eladni. Mint megtudtuk, nagy tapasztalata még nincs a földieperrel kapcsolatban, idén árul először. A fólia mellett ültetett szabadföldit is. Mérettől függően kilóját 1500 és 1800 forintért adja.

Az árusok szerint finom a hazai eper
Fotó: Nagy Balázs

– Az a gond, hogy a piacra a nyugdíjasok és a kispénzűek járnak, a fiatalok és akik jobban megengedhetik maguknak a költekezést, inkább a multiknál vásárolnak be – panaszolta a termelő.

A szandaszőlősi Szolnoki Epersziget április 29-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt. A családi gazdaságban fóliás és szabadföldi szamócák termesztésével egyaránt foglalkoznak. Jelenleg mérettől függően 2200 és 3200 forint kilónkénti áron kínálják a finomságot.

Támad a gombabetegség

Pozderka Istvánnétól megtudtuk, országos probléma, hogy megjelent egy gyökért érintő gombabetegség. Azt még nem tudják, hogy az időjárás okozza-e a terjedését vagy a külföldről behozott palántákkal került be hazánkba. Ők is találkoztak a betegséggel, de szerencsére náluk nem súlyos a probléma.

– Hiába van fólia alatt, csak megsínyli ezt a hűvös, változékony időjárást az eper – mutatott rá Pozderka Istvánné.

Az április végi fagytól a fólia alatt is dupla fátyolfóliával védtük a termést, a szabadföldi epret viszont megritkította.

– De hallottuk, hogy például Lajosmizsénél, Kecskemétnél, van olyan termelő, akinél száz százalékban elvitte az epret a fagy. Az viszont nálunk sem tesz jót, hogy éjjelente néhány fok van mindössze, napközben pedig, ha süt a nap, a fólia alatt 30 fokra melegszik a levegő. Ezt nehezen viseli a növény, ezért most fólia alatt is kevesebb a termés. Így van ugyan eper, mégis akadnak gondok. Ebből kifolyólag azt sem tudjuk még, mennyivel csökkenthetjük az árát.

Az is véges, hogy mit bír a vevők pénztárcája, hiszen minden drágul, viszont nőttek a mi költségeink is.

— Növénynemesítőtől is hallottuk, hogy ilyen gyorsan nem tudják követni az időjárás változását, de a növények sem tudnak ehhez alkalmazkodni. Nálunk például a Clery fajta korábban fóliában és szabadföldön is gyönyörűen termett, tavaly pedig a szabadban szinte kiszáradt, hiába locsoltuk, nem bírta ugyanis a légköri aszályt. Idén több bogyó létható rajta, de majd elválik, végül milyen lesz az eredmény – nyilatkozta a családi gazdálkodó.

Azt is elmondta: a szabadföldi szamóca két-három hét múlva várható, csak jól jönne rá a napsütés, az viszont nem szerencsés, ha hirtelen berobban a kánikula.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!