Galériával

2023.07.25. 16:50

Új fényben tündököl Jászapáti: LED technológiával korszerűsítették a város közvilágítási rendszerét

Energiaválság idején különösen fontos, hogy a fejlesztéssel jelentős megtakarítás érhető el.

Illés Anita

Energia Nap keretében ismertették az önkormányzat közvilágítási projektjét

Fotó: Pesti József

Energia Nap keretében mutatták be kedden Jászapátin az önkormányzat közvilágítás-korszerűsítését és a Radius Signage Kft. zöld energia projektjét. A rendezvény házigazdájaként Borbás Ferenc, a Radius Signage Kft. ügyvezetője köszöntötte a meghívott vendégeket, majd Farkas Ferenc polgármester megnyitó beszédében az önkormányzat energiahatékonyság-központú fejlesztéseiről szólt.  

– A megújuló energiaforrások sorában elsőként napelemekkel láttuk el az önkormányzati épületeket, majd egy komplex termálvízhasznosítási rendszeren keresztül geotermikus energiával az ingatlanok fűtését is megoldottuk. A közvilágítási rendszer korszerűsítéséhez megtaláltuk a megfelelő partnert, így egy egyszerűsített közbeszerzési eljárás során 12 éves üzemeltetési szerződés keretében több mint 1700 lámpatest cseréje valósult meg Jászapátin – ismertette a városvezető.

Az elavult lámpatesteket korszerű, energiatakarékos LED lámpákra cserélték, melyekkel komoly megtakarítás érhető el.

A beruházó cég képviseletében Makra József, a Grep Zrt. igazgatóságának elnöke többek között elmondta: a projekt költségeit az önkormányzat a korszerűsítéssel termelődő villamosenergia megtakarításból fizeti meg. A fejlesztéssel a város évi 60 hatvan tonna CO2 kibocsátást spórol meg azzal, hogy kevesebb villamosenergiát használ a közvilágításhoz.

Az eseményen Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője hangsúlyozta:

energiaválság idején óriási jelentősége van a megújuló energiaforrásokra épülő beruházásoknak, hiszen az elmúlt évben Magyarország négyezer milliárd forinttal többet költött energiára, mint 2021-ben.  

Az Energia Napon nem csak az önkormányzat közvilágítás-korszerűsítését ismerhették meg a jelenlévők, hanem a Radius Signage Kft. energetikai projektjeit is, köztük a cég által kifejlesztett új termékcsaládot és szolgáltatást, amely végigvonul a lakossági, a kkv, a települési és közterületi napenergia termelés területén.

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke méltatta a vállalkozás innovatív, előremutató fejlesztéseit, melyek túlmutatnak a város, a vármegye határán, hiszen nemzetgazdasági szempontból is meghatározó beruházások. A rendezvényt a Jásztánc Alapítvány táncosainak műsora színesítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!