Jászkunság

2023.10.29. 21:55

Feldolgozóiparunk vezet a beruházásokban

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Az idei esztendő első félévében visszaesett a cégek fejlesztési hajlandósága. A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei székhelyű gazdasági szervezetek beruházási tevékenysége az előző év azonos időszakához képest 8,3 százalékkal csökkent.

Legtöbb beruházást a húzóerőnek számító feldolgozóiparban végezték, az ágazat fejlesztési teljesítménye 12 százalékkal csökkent, de még így is 58 860 millió forint értékben ruháztak be.

A mezőgazdaságban 9 818 millió forint fejlesztés történt. Említésre érdemes még a kereskedelem 7 168 milliós, az adminisztratív szolgáltatások 5 454 milliós, valamint a szállítás és raktározás 3 743 milliós beruházása, a többi ágazat fejlesztései jóval elmaradnak ezekétől.

Az beruházási összértékből a legalább 250 főt foglalkoztató vállalkozások 45 százalékkal részesedtek.

A fejlesztési források 46 százalékát a feldolgozóiparban használták fel, ennek ötödét a vegyipar fejlesztéseire költötték. Jelentős volt még az élelmiszeripar, az elektronikai ipar, a villamos berendezés gyártása és a fémfeldolgozás, kohászat teljesítménye is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!