Jászkunság

2023.10.29. 16:30

Növekedett a munkanélküliség a második negyedévben

Vármegyénkben 5,3 százalék volt a munkanélküliségi ráta, ami meghaladta az országos átlagot.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shuterstock.com

Korábbi cikkünkben említettük, hogy nőtt vármegyénkben a foglalkoztatottsági ráta, ugyanakkor az is elmondható, hogy a munkanélküliség is növekedett az idei második negyedévben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy ez mind országosan, mind a vármegyék többségére jellemző volt.

Elsőre ez ellentmondásnak tűnik, valójában azonban a foglalkoztatottsági és a munkanélküliségi ráta együttes növekedését az idézte elő, hogy a gazdaságilag inaktívak közül többen megjelentek a munkaerőpiacon – akár foglalkoztatottként, akár munkanélküliként.

Az idei második negyedévben országosan a munkanélküliek száma 36 ezer fővel, 193 ezer főre emelkedett.

Jász Nagykun-Szolnok vármegyében a 15-74 évesek munkanélküliségi rátája 5,3 százalékot tett ki. Ez meghaladta a 3,9 százalékos országos átlagot, nem is szólva a legjobb eredményt produkáló Győr-Moson-Sopron vármegyénél, ahol mindössze egyetlen százalék a munkanélküliség. De sokkal jobb helyzetben vagyunk a leghátul kullogó Somogy vármegyénél, ahol az említett korosztály 8,8 százalékának nem sikerül elhelyezkednie, vagy a 8,4 százalékos munkanélküliségi rátával szintén rossz mutatóval bíró Nógrádnál.

A vármegyénk növekvő munkanélküliséget a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében nyilvántartott álláskeresők létszámának növekedése is jelzi, e témával korábban mi is foglalkoztunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!