Jászkunság

2023.10.26. 09:30

Nálunk nőtt leginkább a foglalkoztatottság

Vármegyénkben egyre többen dolgoznak, ezt mutatják a második negyedév statisztikai adatai is.

Kovács Berta

Forrás: Ilusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Egyre több ember dolgozik hazánkban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy az idei esztendő második negyedévében tovább bővült a foglalkoztatás az előző év azonos időszakához képest. A foglalkoztatottak átlagos létszáma a 15–74 éves népességen belül 4 millió 724 ezer fő volt, 31 ezerrel több, mint a 2022-es év második negyedévében.

Az idei második negyedévben a legnagyobb növekedés Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében mutatkozott: a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája az egy évvel korábbiakhoz képest 3,1 százalékponttal nőtt. Külön örvendetes, hogy vármegyénket hosszabb ideje a legmagasabb vagy kiemelkedő rátanövekedés jellemzi. A második negyedévben vármegyénkben az említett korosztály 75,6 százalékát foglalkoztatták valahol, ez jobb arány az országos 74,7 százalékos átlagnál.

2023 II. negyedévében az előző évihez képest a foglalkoztatás – főképp az elsődleges munkaerőpiac élénkülése és a külföldi munkavállalás növekedése miatt – tovább bővült. Ugyanakkor emelkedett a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta is. Kismértékben nőtt a potenciálisan rendelkezésre álló munkaerő nagysága; csökkent a pótlólagos munkaerő iránti kereslet. A keresetek vásárlóereje pedig a magas infláció miatt visszaesett.

A foglalkoztatotti létszám növekedését országosan és vármegyei szinten is főleg az elsődleges munkaerőpiacon foglalkoztatottak körének bővülése eredményezte, de a külföldön dolgozók létszáma is számottevően nőtt. A támogatott foglalkoztatásban közfoglalkoztatottként részt vevők száma viszont nagyjából ugyanennyivel csökkent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában