Mezőgazdaság

2023.12.12. 16:30

Komoly kihívásokkal küzd a hazai agrárium, a fennmaradás a tét – aktualitásokról szólt a szolnoki fórum

Számos fontos kérdés mellett a hazai agrárium aktuális kihívásairól is szó esett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szolnoki fórumán. A vármegyeháza keddi eseményén a döntéshozók és a gazdák összefogását hangsúlyozták a szakértők.

Hartai Gergely

A legfontosabb jelenleg az, hogy fenntartható módon tudjanak gazdálkodni

Fotó: Mészáros János

Szakmai fórumot tartott kedden a vármegyeházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Szervezete. A rendezvényen egyebek mellett a Települési Agrárgazdasági Bizottságok munkájáról hallhattak tájékoztatást az érdeklődők. Szóba kerültek továbbá a hazai agrárium előtt álló kihívások is.

– Rendkívüli helyzetben van ma a magyar mezőgazdaság. Az ágazatban jelentősen érezteti hatását az orosz-ukrán háború – mutatott rá a problémára megnyitóbeszédében dr. Berkó Attila. A kormányhivatal vezetője szerint az agrárszektorban dolgozóknak a jövőben is össze kell fogniuk a döntéshozókkal, és azt kell elérni, hogy a honi piacon megjelenő szereplők egyforma feltételekkel és szabályokkal induljanak.

Ezt követően Hubai Imre, a vármegyei önkormányzat elnöke kapott szót a pódiumon. Mint mondta, korábban nem számolhattunk azzal a veszéllyel, hogy egy harmadik országból olyan agrárverseny „tör ránk”, amelyre a magyar mezőgazdaság – a méreténél és szerkezeténél fogva – nem áll készen.

– Meggyőződésem azonban, hogy megtaláljuk a kivezető utat ebből az állapotból. Ehhez az élelmiszergazdaságra, a kiskereskedelmi láncokra és az exportra egyaránt szükség van – zárta szavait Hubai Imre.

Az eseményen Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei szervezetének elnöke is megosztotta gondolatait a hallgatósággal. A szakember kiemelte: a rendszerváltás óta nem látott ilyen nehéz időket a mezőgazdaság.

– A legfontosabb jelenleg az, hogy fenntartható módon tudjunk gazdálkodni. Az aszály, a koronavírus-járvány és az alacsony árak miatt elemeznünk kell a helyzetet, hogy továbbléphessünk, és hogy fennmaradhassunk. Február végéig még számos előadást tartunk arról, hogy miként alkalmazkodjunk a mostani gazdasági körülményekhez – összegezte a kamaraelnök. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!