Szolnok

2024.03.30. 17:30

Brüsszel agrárpolitikája és a klímaváltozás is kihívást jelent a magyar gazdáknak

A szolnoki tájékoztatón bejelentették, hogy a kormány 80 százalékra emelte a vidékfejlesztési támogatások nemzeti társfinanszírozását

Mészáros Géza

– A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésének is köszönhetően az uniós Közös Agrárpolitika második pillérében, a vidékfejlesztési támogatásoknál a korábbi 17,5-ről 80 százalékra növelte a kormány a nemzeti társfinanszírozást. Ez a történelmi forrásbővítés azt eredményezi, hogy 2027-ig 2900 milliárd forint jut a magyar vidék, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésére – jelentette ki Győrffy Balázs a minap Szolnokon. 

gazdafórum, Győrffy Balázs, Hubai Imre Csaba, dr. Kállai Mária
Győrffy Balázs (balra), Hubai Imre Csaba és dr. Kállai Mária tartottak sajtótájékoztatót
Fotó: Mészáros János

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, országgyűlési képviselő a vármegyeháza dísztermében megrendezett gazdafórumon emlékeztette hallgatóságát, hogy nehéz évek vannak mögöttünk: koronavírus, évszázados aszály, a szomszédban kirobbant háború nyomán megugró energia- és inputárak, infláció, az ukrán gabona és más termékek dömpingje, piaci anomáliák. 

– Egyikre sem lehetett felkészülni, ezért folyamatosan azon dolgoztunk és dolgozunk, hogy segítsünk tagjainknak megtalálni a lehető legjobb válaszokat a kihívásokra – hangsúlyozta.

– Brüsszel teljes értékű uniós tagként kezeli Ukrajnát, ahonnan a génmódosított gabona szabadon áramolhatott be az európai piacra, megtöltve a kontinens tárolóit a jó minőségű magyar búza helyett – szögezte le Győrffy Balázs.

A fórumot megelőző sajtótájékoztatón Hubai Imre Csaba, a NAK Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei elnöke és dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő egyaránt hangsúlyozták, hogy a klímaváltozásra is reagálniuk kell a magyar gazdáknak, akik sokszor bebizonyították már rátermettségüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában