Állomány

2024.04.06. 07:00

A Jászkunságban is kevesebben foglalkoznak már szarvasmarha tartásával

Csökken a szarvasmarha-állomány és kevesebben is foglalkoznak marhatartással, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a napokban közzétett összefoglalójából.

Kovács Berta

A KSH adatai alapján a múlt év december 1-jén hazánk szarvasmarha-állománya 862 ezer példányból áll, ez 23 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbiakhoz képest. A 403 ezer darabot számláló tehénállomány egy év alatt több mint 15 ezerrel csökkent.

szarvasmarha állomány,tehét,gazdaság,magyar gazdák
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye szarvasmarha-állománya 50,8 ezer volt, míg egy évvel korábban 56,2 ezer állatot tartottak számon, ami 5,4 ezres csökkenést jelent. A vármegyei tehénállományunk egy év alatt 2,2 ezerrel fogyatkozott meg: míg 2022 decemberében 27,5 ezret tartottak, múlt év végén már csak 25,3 ezret. 

Nem csak a marhák, hanem ezzel a haszonállattal foglalkozó gazdák is megfogyatkoztak. A szarvasmarhatartók száma országosan egy év alatt 5,4 százalékkal csökkent. 

Az elmúlt időszakot tekintve egyébként vármegyénkben 2021 decemberében számlálták a legtöbb szarvasmarhát, ekkor 62,9 ezer darabot neveltek az állattartók. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!