Helyi érték

2024.03.18. 14:09

Friss, ellenőrzött tejet ad a fegyverneki piacnál működő önkormányzati automata

Sok fegyverneki vagy környékbeli már el is felejtette a boltokban kapható dobozos és tartós tejeket. A piacon működő önkormányzati automatából ugyanis minden nap friss, magas zsírtartalmú tejet lehet vételezni, melynek minőségét minden nap ellenőrzik. A tej az önkormányzat saját telepéről származik, ahol mintegy 100 szarvasmarhát gondoznak a telep saját alkalmazottai.

Molnár-Révész Erika

– Azért járok ide rendszeresen, mert nagyon meg vagyok elégedve a tej minőségével. A méregdrága dobozost már meg sem látjuk a boltban, lehet, hogy az sem látott még tehenet – vélekedett a fegyverneki piacon található automatánál éppen tejet vételező helyi lakos, Túri László.

A gépet 5 éve telepítette az önkormányzat, azóta nem csak a helyiek, de a környékbeli településen élők is szívesen fogyasztják a benne található friss tejet. 

túri lászló,fegyvernek,tej,önkormányzati telep
 Szívesen veszik a helyiek és a környékbeli településeken élők a friss tejet a fegyverneki automatából, képünkön a 85 éves Túri László tölti meg a palackjait
Fotó: Mészáros János

– Bele kell tenni az aprópénzt, az automata pedig annyi tejet ad, amennyi pénz van benne. Le is lehet állítani, amikor éppen megtelik az edény – magyarázta az automata működését a helyszínen Tatár László, Fegyvernek polgármestere. Mint elmondta, az automata forgalma átlagos napokon 150-200 liter körül mozog, de például a karácsonyi időszakban napi 400 liter is elfogyott. 

– Amikor elkezdtük az értékesítést, akkor 90 forint volt a tej literenkénti felvásárlási ára. Egy 3,8-4,2 százalékos zsírtartalmú tejnél ez nagyon alacsony, tekintve, mennyibe kerül ugyanekkora mennyiségű ásványvíz. Innen jött az ötlet, hogy a felvásárlási és a bolti ár között a lakosságnak egy kedvező áron tudnánk értékesíteni a jó minőségű, naponta laborozott tejet, melyet jelenleg literenként 300 forintért lehet vételezni az automatából – mondta a városvezető.

Mint megtudtuk, az automata a nap 24 órájában üzemel, csak a karbantartás ideje alatt állítják le. Az automata egy telefonos applikáción keresztül azonnal küldi az aktuális információkat a városüzemeltetésnek, azt is, hogy mennyi tej van éppen benne, mennyit, és mikor vásároltak belőle. Így, ha a 200 literes tartályban kevés a tej, azonnal utántöltik. 

tej,minőségellenőrzés,önkormányzati telep
Ottjártunkkor éppen a szokásos, napi mintavételezést végezte Nagy-Veres Enikő nyerstejminőségügyi felelős
Fotó: Mészáros János

– Innen, erről a telepről kerül a friss tej minden nap az automatába – ezt már az önkormányzati szarvasmarhatelepen mutatta Tatár László polgármester. A takaros tanyán összesen 100 szarvahmarhát gondoznak az alkalmazottak. 

– Itt napi 800-1000 liter tejet termelünk, 100 egyedből 25-35 darab a fejősállomány. A telepen zárt rendszerű fejőállomás van, ez azonnal 4 fokra hűti a tejet, ami még a levegővel sem érintkezik, és egy 1000 literes nagy tartályba kerül. Minden nap van mintavételezés, így minden tehénről tudjuk, hogy milyen az aktuális egészségügyi állapota, milyen a tej beltartalma, minősége – magyarázta a polgármester.

tatár lászló,polgármester,tehén
A tej innen, az önkormányzat szarvasmarhatelepéről kerül az automatába. A telepen összesen száz szarvasmarhát gondoznak, melyek közül huszonöt-harmincöt ad rendszeresen tejet – mutatta meg Tatár László polgármester
Fotó: Mészáros János

Mint elmondta, a friss tejet az automatán felül a gyermek-és szociális étkeztetésben is felhasználják, az 1000 adagos konyhájukban heti szinten 50-100 liter fogy el. A maradékot a tiszafüredi székhelyű Kuntej Zrt.-nek értékesíti az önkormányzat. A szarvasmarha húsát pedig a polgármesteri hivatal udvarán található kis hentesboltban árusítják a lakosoknak, kedvezményes áron. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában